nieuws

Prefab dakelementen bedekt met natuurriet

bouwbreed Premium

Prefab dakelementen met riet zijn eenvoudig en snel aan te brengen, bijvoorbeeld op een bijgebouwtje van een woning met een traditioneel rieten dak.

Het begon er allemaal mee dat Jean-Pierre van ‘t Zand nieuw riet wilde op zijn tuinhuisje: “Een rietdekkersbedrijf doet dat soort kleine daken liever niet en dan kom je uiteindelijk toch weer uit bij dakpannen of shingles. We hebben avonden met onze handen in het riet gezeten, en zijn geadviseerd door een professionele rietdekker. Uiteindelijk is daar een manier uit voortgekomen om daken van bijvoorbeeld bergingen, veranda’s en afdakjes het uiterlijk te geven van een gedekt rieten dak, dat op dezelfde manier vergrijst als het rieten dak van je woning.”

Bij een traditioneel rieten dak zit het riet met draad vastgebonden aan horizontaal lopende rietlatten die op hun beurt zijn vastgezet op de sporen van het dak. Binnenshuis kijk je gewoon tegen het riet aan. Een modernere uitvoering is het gesloten rieten dak, waarbij het dak vooraf is bedekt met plaatmateriaal. Het riet is vervolgens met binddraad vastgezet aan rietlatten, rietnagels of schroeven (‘schroefdak’). Gesloten rieten daken isoleren beter en zijn veel brandveiliger. “Een van de grote nadelen van rietdekken blijft dat het zeer arbeidsintensief is en dat het aantal rietdekkers gestaag afneemt,” aldus Van ‘t Zand, die inmiddels met zijn mede-uitvinder EasyRiet oprichtte.

Speciale lijm

Het bedrijfje produceert dakelementen van 60 bij maximaal 300 centimeter. De e lementen zijn opgebouwd uit 18 millimeter dik, watervast verlijmd underlayment, waarop met een speciale lijm rietstengels van ongeveer 20 centimeter zijn vastgezet. Niet loodrecht, maar onder een hoek die ligt tussen de 15 en 45 graden, afhankelijk van de helling van het te dekken dak. Het rietpakket is 9 a 10 centimeter dik, minder dus dan de ongeveer 28 centimeter van een traditioneel rieten dak. Voor een goede aansluiting zijn de langszijden van de platen voorzien van mes en groef en geschakelde elementen zijn regenwerend conform NEN 2778. “De levensduur is wat korter dan een traditioneel rieten dak. Dat heeft te maken met de dakhelling van de gebouwen waarop het gelegd wordt en de dikte van het rietpakket. Het product is bedoeld voor tuinhuizen en dergelijke en voor mensen die geen rietdekkerservaring hebben. We willen absoluut niet concurreren met een rietdekker, want die kan zich gewoon concentreren op traditioneel gedekte kapitale boerderijen. Inmiddels hebben we al diverse testobjecten bedekt met onze dakelementen en de gebruikers zijn enthousiast. Geïnteresseerden kunnen het product bestellen via onze nog in opbouw zijnde site www.easyriet.nl. En in januari brengt Outdoor Life Products een tuinhuisje en een kapschuur op de markt die zijn voorzien van onze dakelementen.”

octrooinummer: NL1039245

houders: A. van der Put (Putten) en J-P. van ‘t Zand

uitvinders: B. van der Put en J-P. van ‘t Zand (Harderwijk)

Reageer op dit artikel