nieuws

Parlement wil snel winterhard spoor

bouwbreed

Het winterhard maken van het spoor duurt veel te lang, vinden Kamerleden. Gisteren debatteerde de Tweede Kamer over het spoor.

Staatssecretaris Mansveld (spoor) wil binnen drie tot vijf jaar de problemen met winterweer oplossen. “We willen een winterharde infrastructuur, met wissels van Zwitserse kwaliteit.” Dit duurt CDA-Kamerlid Sander de Rouwe te lang. “Het tempo ligt te laag. Het lijkt wel alsof er allerlei taboes zijn. Wat wordt komend jaar gedaan?” Farshad Bashir (SP) valt hem bij. “Zorgvuldig werken is goed, maar vijf jaar is heel lang. Kan dat niet eerder?” Mansveld is niet ontevreden over afgelopen winter, ze verwacht komend winterseizoen meer verbeteringen. Ze wilde veranderingen in drie jaar doorvoeren.

“Kunnen spoorinvesteringen naar voren gehaald worden? ” vraagt Bashir de bewindsvrouw. “Op die manier kunnen we mensen aan het werk houden”. Volgens de staatssecretaris is het inderdaad belangrijk om mensen aan het werk te houden. “Maar de werkzaamheden zijn onderdeel van een ingewikkelde planning, daardoor is investeringen naar voren halen niet zo makkelijk.” Ze beloofd ieder jaar te kijken of het mogelijk is om werk naar voren te halen.

Onverwachte onderbestedingen bieden evenmin uitkomst. “Het infrafonds wordt goed gemanaged”, constateert de staatssecretaris. “Dat betekent dat er nauwelijksonderbestedingen zijn. ‘Helaas’ lopen we hoogstens enkele tientallen miljoenen uit de marge.”

Kamerlid Duco Hoogland (PvdA) maakt zich zorgen over de bouwplannen van de NS. “De NS heeft veel nieuwbouw in de planning, terwijl er al veel leegstand is. Hoe voorkomen we dat meer leegstand komt?” Toezicht op de bouwplannen van de NS behoort echter tot de aandeelhouder en dat is de minister van Financiën.

De ‘Hello Kitty-ballon’ die onlangs de Schipholtunnel platlegde vanwege vermeende brand wierp bij De Rouwe de vraag op of politici niet zijn doorgeschoten in het absolute veiligheidsdenken. “Hebben we niet overdreven veel regels? We zitten makkelijk in de meer-stand wat betreft regels”, geeft Mansveld toe. “We moeten kijken of we de veiligheidsvoorschriften kunnen aanpassen zonder dat het veiligheidsniveau aangepast wordt.”

Reageer op dit artikel