nieuws

Ontwerpen volgens C2C-gedachte

bouwbreed Premium

Studente Andrea Herrera Jaramillo-Scheepers heeft de eerste stappen gezet in het ontwikkelen van een ontwerpmodel op basis van de cradle to cradle-gedachte. Haar model maakt het mogelijk om een gebouw (ontwerp) te beoordelen op de C2C-aspecten ‘energie’ en ‘materiaal’.

Eerste stappen gezet in ontwikkeling ontwerptool voor cradle to cradle-gebouwen

Het model vormt een aanvulling op bestaande ontwer pmethodieken als Breeam en gebruikt deze tevens als uitgangspunt. De toegevoegde waarde is dat cradle t o cradle (C2C) niet uitgaat van de wens om ‘minder slechte’ gebouwen te realiseren, maar ‘betere’. Het gedachtengoed streeft naar een positieve impact van gebouwen op hun omgeving.

Het onderzoek ‘Development of a decision support model for building design’ definieert acht aspecten die van belang zijn voor het ‘C2C-gehalte’ van een gebouw. Na vergelijking van deze aspecten in verschillende duurzaamontwerptools, heeft de studente van de Universiteit Twente de aspecten ‘energie’ en ‘materiaal’ uitgewerkt tot een schematisch beoordelings- en ontwerpdocument waarmee je de ‘C2C-igheid’ van een ontwerp op die twee punten kunt berekenen.

Deze uitgebreide ontwerptool is enerzijds handig en bruikbaar. Anderzijds is het gevaar groot dat de gebruiker van het document denkt dat hij zo automatisch komt tot een cradle to cradle-gebouw. En dat is niet waar. De cradle to cradle-filosofie betrekt namelijk vrijwel onmeetbare aspecten van een gebouw in zijn overwegingen, zoals de impact op de sociale omgeving. Als een muziekschool in een achterbuurt wordt opgetrokken uit materialen die uit milieu-oogpunt slecht scoren, kan hij toch ‘C2C-verantwoord’ zijn, omdat hij sociale cohesie brengt .

Een ander punt waar experts moeite mee hebben, is dat het onderzoek de C2C-igheid van complete gebouwen in kaart wil brengen, terwijl we volgens grondlegger Michael Braungart hoogstens kunnen spreken van C2C-bouwelementen.

Deze kanttekeningen ten spijt heeft Jaramillo-Scheepers een tool afgeleverd waar de bouwer heel handig mee kan rekenen. De universiteit en ingenieursbureau Volantis, dat het onderzoek mede initieerde, zoeken nog naar een opvolger die een designtool kan ontwikkelen voor de andere zes aspecten.

Reageer op dit artikel