nieuws

Nieuwe dynamiek op woningmarkt

bouwbreed

De woningverkoop heeft in augustus een sterk herstel laten zien. Het Kadaster registreert 19 procent meer transacties dan in dezelfde zomermaand een jaar eerder.

In vijf provincies afname van hypotheeksom

In Zuid-Holland, op de woningmarkt de meest dynamische provincie van het land, nam het aantal verkochte woningen met 14,4 procent toe tot 2019. Sterker nog was de groei in Noord-Holland (+22,9 procent) en Noord-Brabant (+31,2 procent), waar aantallen werden gehaald van respectievelijk 1862 en 1406 woningen. In Noord- en Zuid-Holland en Noord-Brabant vonden in augustus ruim de helft van alle woningverkopen in Nederland plaats.

De sterkste groei signaleert het Kadaster in Zeeland: 31,8 procent. De aantallen zijn echter in de waterrijke provincie beperkt en sterk beïnvloed door de vele vakantiewoningen. In Zeeland veranderden 282 woningen van eigenaar, net iets meer dan in Flevoland, dat met 246 transacties onderaan bungelt op de nationale lijst van de per provincie verkochte woningen. De geringste groei deed zich in augustus voor in Friesland (+2 procent), Overijssel (+5,6 procent) en Flevoland (+6 procent). In alle overige provincies stegen de verkopen met een tiende tot een derde.

In de pas met het toegenomen aantal verkochte woningen, nam de belangstelling toe voor het afsluiten van hypotheken. Vooral in Noord-Brabant, Gelderland en Drenthe, waar 6 tot 9 procent meer geld van de bank gehaald werd. De afgesloten hypotheken voor woningen hadden in Zuid-Holland een waarde van 3 miljard euro. Ook in Noord-Holland (2,4 miljard euro) en Noord-Brabant (2,3 miljard euro) deden de banken goede zaken.

Opvallend is dat ondanks de aantrekkende woningmarkt in vijf provincies het volume van de hypotheken niet toenam maar juist kromp. In Utrecht stegen in augustus de transacties met 18,1 procent maar de waarde van de hypotheken nam af met 0,2 procent. Sterkere dalingen van de waarde van de hypotheken deden zich voor in Flevoland (-2,4 procent), Zuid-Holland (-4 procent) en Groningen (-6,8 procent). In Friesland werd – terwijl de verkoop met 2,7 procent steeg – zelfs 9,5 procent minder geld in hypotheken gestoken dan een jaar eerder. De woningmarkt trekt dan weliswaar aan maar wat de uitgaven betreft houden kopers nog steeds de hand op de knip.

De gemiddelde hypotheeksom was in augustus het hoogste in Utrecht: 281.124 euro. Tot de top drie behoren verder Noord-Holland (279.166 euro) en Noord-Brabant (258.313). In Friesland bedraagt de doorsneehypotheek slechts 194.262 euro. Het aantal executieveilingen daalde 44,1 procent ten opzichte van augustus 2012. De meeste gedwongen verkopingen vonden plaats in Zuid-Holland (32), Limburg (17), Flevoland en Overijssel (beide 10).

Reageer op dit artikel