nieuws

Natuur nabootsen

bouwbreed Premium

Natuur nabootsen

Medewerkers van aannemersbedrijf D. Kroese uit Vinkeveen zijn bezig met het waterpas stellen van luchtbuizen voor de in aanbouw zijnde koeienstal van bioboer Albert Blommestijn uit De Kwakel (Noord-Holland).

De stal is van het type ‘roundhouse’, aldus Blommestijn. “De naam geeft het al aan: het wordt een ronde stal. Het bijzondere is dat deze stal geen muren krijgt. Het is eigenlijk een grote paraplu met een diameter van circa 30 meter. Zo proberen we de natuur na te bootsen. Het dak bestaat uit een zeil: het wordt zo strak gespannen, dat het niet klappert.’’ De koeien komen straks te lopen in een verdiepte put van ongeveer 1 meter diep. Deze put wordt straks volgegooid met houtsnippers.

Blommestijn: “In deze put worden de houtsnippers en de mest van de koeien uiteindelijk gecomposteerd. Het is de bedoeling dat de luchtbuizen, die in het beton komen te liggen, vacuüm worden getrokken. Op die manier wordt de lucht naar buiten weggezogen.” ID Agro uit Lemelerveld is de hoofdaannemer.

Reageer op dit artikel