nieuws

Londen verhit door ‘solar coating’

bouwbreed

De concave (holle) glazen gevel van een gebouw in Londen trekt een spoor van hitte door Londen. De oorzaak is de toepassing van ‘solar coated glass’, dat infrarode straling weerkaatst.

Infrarode straling veroorzaakt vervormen van elementen van polyvinylchloride

Schroeiplekken in vloerbedekking, vervormde onderdelen van auto’s, losrakende gelijmde tegels en schade aan schilderwerk. Dat melden bewoners van Londen in de omgeving van 20 Fenchurch Street, een 120 meter hoog kantoorgebouw ontworpen door architect Rafael Viñoly voor de projectontwikkelaars Canary Wharf en Land Securities. De glazen gevels van het gebouw waaieren naar boven toe uit, hangen zelfs boven de omliggende bebouwing. Het zonlicht weerkaatst niet alleen in de gevels, maar wordt ook versterkt zoals de signalen in een schotelantenne.

Dat het niet alleen bij hinder door schittering en verblinding blijft komt door de keuze voor ‘solar coated double glass’. Dat laat het zichtbare licht door, maar absorbeert en weerkaatst de verwarmende infrarode fractie van het zonlicht. De keuze hangt nauw samen met de installaties van het gebouw.

Hoofddorp

Volgens Cees Isselmann van adviesbureau Peutz uit Zoetermeer komt het probleem vaker voor. “We maken mee dat pvc (polyvinylchloride) in gevels vervormt door de warmte. In Hoofddorp staat een gebouw met onder een hoek staande reflecterende gevels. Daar ontstaat een soort ping-pongen van warmtestraling. In Amsterdam gaat het om een gevel in de vorm van een halve cirkel. Het is zeker mogelijk dat in Londen een concentratie van warmte ontstaat. In Spanje staat een spiegelende toren die met opzet concaaf is uitgevoerd, om in het brandpunt energie van de zon te oogsten.”

De projectontwikkelaars wuiven het probleem een beetje weg. Het zou zich slechts enkele weken per jaar voor kunnen doen en dan enkele uren per dag. ‘Ze zeggen dat ze een scherm op het steigerwerk zullen plaatsen om de straling op te vangen’, meldt Mail Online. Anderen maken grappen over het opvangen en gebruiken van de energie, bijvoorbeeld om eieren te bakken.

Maar het verschijnsel is wel degelijk gevaarlijk. Simon Foster, een specialist op het gebied van zonne-energie van het Imperial College London, heeft als hoogste temperatuur 92,6 graden Celsius gemeten. “Afhankelijk van de gebruikte weekmakers kan pvc al bij 80 graden vervormen”, aldus Isselmann. “Het is nodig iets aan de hele gevel te doen. De vraag is of de ontwerpers de juiste productkeuze hebben gedaan. Verbazingwekkend dat de ingenieurs het probleem niet hebben voorzien.”

Ook zonder ping-pongen of focussen kan het warm worden bij een gevel met ‘solar coated glass’. Door simulaties kunnen problemen met absorptie en reflectie voorkomen worden.

Reageer op dit artikel