nieuws

Led-scherm: lekkage is niet maritiem

bouwbreed

Led-scherm: lekkage is niet maritiem

Rotterdam Centraal kreeg van het Havenbedrijf Europa’s grootste led-scherm voor vertoning van maritieme beelden. Op het 40 meter lange HD-scherm in de stationshal vielen deze week grote banen uit. Oorzaak: lekkage, vertelt projectuitvoerder Stan Thijssen (Ngage Media).

Wat is er mis met het scherm?

“Het dak lekt bij hoosbuien op drie plaatsen. Dat drupt vanaf de achterzijde op de schermtegels. Er is ook water op de printplaten terecht gekomen.”

Het lijkt alsof het scherm volloopt met water, door die uitgevallen banen. Oogt heel maritiem.

“Dat is het niet. Elektronica en water gaan niet samen. Dit is een indoor- scherm, helemaal open aan de achterzijde, en ook nog vooroverhellend. Dus niet berekend op regenwater.”

Waarom vallen die vijf miljoen led-lampen in een bepaald patroon uit?

“Full HD kun je niet aansturen met één processor. De achterliggende 584 losse modules zijn in serie geschakeld. Als één storing krijgt, krijgt de volgende dat ook. Maar we zitten nog in de afgesproken inregelfase, we worden nog niet zenuwachtig.”

Een meevaller dus dat het nu lekt?

“Met een nieuwe auto moet je in de eerste maand meestal wel even terug naar de garage voor afstelling. Voor een scherm met talloze kabels en processors en unieke content geldt dat ook. Lekkage maakt het natuurlijk lastiger”

Raar dat een stalen dak lekt. Wat gaan jullie eraan doen?

“Dat bekijkt de aannemer. Belangrijk is dat er snel een tijdelijke oplossing komt om het water op te vangen.”

Gewoon een emmertje of zeiltje eronder?

“Ja, gewoon wat jij of ik thuis zouden doen. Zodat het niet op de elektronica valt. En dan gaat het scherm makkelijk tien jaar mee, zoals gepland.”

Zo voor elkaar dus?

“In Nederland moeten over veel dingen veel mensen meepraten. Maar uiteindelijk lukt het.”

Reageer op dit artikel