nieuws

Kabinet neemt proef financiering infra

bouwbreed

Het kabinet wil een proef met financiering van een infraproject door institutionele beleggers. Dat schrijft minister Kamp aan de Tweede Kamer.

Beleggers willen meedoen

In de proef gaat het om een andere manier van financiering dan nu gebruikelijk is in een dbfm-contract. Traditioneel sluit een financier zich aan bij een consortium dat meedingt naar een project. Daar wil Kamp vanaf in de proef.

Hij streeft naar het instrument van de gedeeltelijk gecommiteerde financiering. “Dat maakt het makkelijker voor institutionele beleggers om te participeren, omdat zij dan vooraf niet voor één consortium hoeven te kiezen maar alleen hoeven te concurreren op de financiering met andere financiers”, aldus Kamp in zijn brief waarin hij verhaalt over de gesprekken met institutionele beleggers die zijn gevoerd.

Momenteel worden de voorwaarden en criteria voor de pilot uitgewerkt in overleg met de relevante marktpartijen. Na een evaluatie van de proef wordt bekeken of dit instrument wel of niet structureel wordt toegepast in de toekomst.

Financieringsbehoefte

De bewindsman heeft afgesproken dat institutionele beleggers een veel grotere rol gaan spelen in de financieringsbehoefte van Nederland. Die is groot schrijft Kamp. Tot 2020 is er 20 miljard nodig voor infrastructurele projecten en tussen de 13 en 18 miljard voor uitvoering van het Energieakkoord. Daarnaast heeft het midden- en kleinbedrijf een behoorlijke financieringsbehoefte waar de banken nu weinig aan doen.

Kamp kondigt dan ook de oprichting aan van de Nederlandse Investeringsinstelling (NII) waar in ieder geval de pensioensector en de verzekeraars aan meedoen. De banken zijn uitgenodigd om te participeren.

De NII heeft gedeeltelijk een makelaarsfunctie om vraag naar en aanbod van financiering bij elkaar te brengen. Deels moet zij zorgen voor voldoende vraagvolume.

Reageer op dit artikel