nieuws

Installateur draait niet op voor fout ontwerp

bouwbreed

Installateurs zijn niet altijd aansprakelijk voor fouten in het ontwerp als de opdrachtgever zich beroept op het richtlijnenbestek. Dit volgt uit een uitspraak van de Raad van Arbitrage.

Misbruik richtlijnenbestek aan banden na uitspraak Raad van Arbitrage

In de praktijk combineren opdrachtgevers zogeheten richtlijnenbestekken dikwijls met uitgewerkte bestekken. Een richtlijnenbestek bestaat uit een te leveren prestatie, zoals een minimaal te behalen lichtopbrengst of een maximaal toelaatbare luchttemperatuur. Uitgewerkte bestektekeningen met lichtplannen of leidingenschema’s mogen daarvan geen deel uitmaken. Als dit toch gebeurt, is de opdrachtgever zelf aansprakelijk voor de mogelijke gevolgen, aldus de Raad van Arbitrage.

De verantwoordelijkheid voor een in elkaar passend ontwerp verdeeld over de verschillende bouwdisciplines ligt bij de opdrachtgever en niet bij de uitvoerende partijen, oordeelden de arbiters. Die moet ook opdraaien voor meerkosten van ‘mismatchen’ en fouten. Volgens de Stichting Marktwerking Installatietechniek (SMI) komt het regelmatig voor dat een installatie zoals beschreven in het bestek, na het ‘doorengineeren’ niet blijkt te kloppen met de werkelijkheid.

Opgelucht

SMI reageert opgelucht op de uitspraak en verwacht dat het oneigenlijk gebruik nu snel minder populair zal worden bij opdrachtgevers. “Wij denken zeker dat het om tientallen aanbestedingen per jaar gaat, en meestal ook nog de grotere”, schat directeur Pieter van den Eijnden in. Hij waarschuwt installateurs goed op te letten bij het aangaan van contracten en roept partijen op verdachte richtlijnenbestekken te melden. “Het technische deel van het bestek is leidend.”

De Raad van Arbitrage boog zich in een spoedprocedure over een niet passende installatie in combinatie met een zogenoemde slimlinevloer in een nieuw bedrijfsverzamelgebouw met zalencomplex en 66 appartementen in de regio Amsterdam. De betrokken installateur had de klus via een Europese procedure op basis van Stabu-bestekken binnengehaald voor ruim 15 miljoen euro. Omdat de installatie niet paste bij de vloer, moest het ontwerp tijdens de uitvoeringsfase worden gewijzigd. Een forse schadepost van 1,3 miljoen was het gevolg. Volgens de opdrachtgever had de installateur veel eerder aan de bel moeten trekken over de onmogelijke combinatie en diende een claim in bij de Raad.

Reageer op dit artikel