nieuws

ING: Licht herstel van sentiment op vastgoedmarkt

bouwbreed Premium

Het sentiment op de Nederlandse commerciële vastgoedmarkten lijkt zich licht te herstellen. Dat stellen onderzoekers van het Economisch Bureau van de ING. Vanwege de lage prijzen kijken investeerders weer naar de Nederlandse markt. “De interesse wordt wel steeds selectiever.”

Het beleggingsvolume is in het tweede kwartaal 2013 toegenomen tot 1,3 miljard euro, becijferen de onderzoekers van ING in het Kwartaalbericht Vastgoed. Dat is minder dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. Omdat de bruto-aanvangsrendementen voor kantoren zelfs op de beste locaties uiteenlopen van 6,5 tot 9 procent is wel een toenemende interesse van buitenlandse beleggers in de Nederlandse vastgoedmarkt merkbaar.

ING verwacht in de “nabije toekomst” echter nog geen sterke toename van de vraag naar kantoorruimte. De leegstand van kantoren blijft nog steeds hoog. Hoewel er vrijwel geen nieuw aanbod is, doet de geringe opname het aanbod nauwelijks afnemen. “Herontwikkeling is slechts marginaal. Huurprijzen blijven hierdoor onder druk staan.”

Door de toenemende leegstand, veranderende consumenten- en retailersvragen moeten overheden zich “steeds meer op hun winkelvoorraad en locatiebeleid gaan bezinnen”, stelt ING. “Verruiming van het aanbod op een specifieke plek om aan deze veranderde vraag te kunnen voldoen lijkt dan ook een tegenstrijdigheid met het oplossen van de leegstand.”

Overheden moeten zich “steeds meer op hun winkelvoorraad en locatiebeleid gaan bezinnen”, stelt ING. “Verruiming van het aanbod op een specifieke plek om aan deze veranderde vraag te kunnen voldoen lijkt dan ook een tegenstrijdigheid met het oplossen van de leegstand.”

“Uit diverse onderzoeken wordt steeds duidelijker dat duurzame en verduurzaamde gebouwen uiteindelijk waardevaster zijn en ook nog beter exploiteerbaar”, zegt Jan van der Doelen, ING sectormanager Bouw en Vastgoed. “Huurders en gebruikers vragen vaker om duurzame bouw of stellen op dit gebied hun voorwaarden.”

Reageer op dit artikel