nieuws

In Zwolse grond met blik op China

bouwbreed Premium

In Zwolse grond met blik op China

Uitvoerder Fokke Laverman legt wel vaker begraafplaatsen aan. Meestal kan hij in betrekkelijke anonimiteit zijn werk doen en heeft hij alleen af en toe contact met de opdrachtgever in een bouwvergadering.

Bij de Chinese begraafplaats het Paradijs, langs de A28 in Zwolle die Grontmij nu bouwt, gaat het er heel anders aan toe. Geregeld komen de toekomstige gebruikers kijken hoe het werk vordert. Ze willen weten of ze straks wel onder de juiste hellingshoek komen te liggen met de blik gericht op China. Want dat is een harde ontwerpeis. “Het liefst zouden ze nu al beginnen met het inrichten van hun toekomstige graf”, constateert Laverman. “Ze doen er allemaal minder moeilijk over dan wij. De dood is onderdeel van het leven”. Dat laatste is geen oud-chinese wijsheid maar een observatie van een nuchtere Friese uitvoerder.

Reageer op dit artikel