nieuws

‘In andere landen investeren ze wel fors in de bouwsector’

bouwbreed

De Nederlandse bouw doet het slecht vergeleken met andere Europese landen. “We zitten in dezelfde categorie als Roemenië. Dat is te zot voor woorden”, constateert Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland spijtig op Prinsjesdag.

Zorgwekkend. Teleurstellend. Verhagen heeft niet al te hoge verwachtingen van Prinsjesdag. Grote maatregelen voor de bouw lijken wederom uit te blijven. Maar er klinkt ook die maar. Van je wilt wel optimistisch zijn maar het niet kunnen.

Heeft het kabinet voldoende in de gaten hoe slecht het gaat in de bouw? Verhagen durft het niet te zeggen. “We moeten nog heel wat slagen maken. De regering kan de bouw natuurlijk niet de rand over duwen.” Aarzelend: “Ik zie ook lichtpuntjes.”

De voorman van de Nederlandse bouw wil de twee bouwministers niet afvallen. Wat je ook vraagt, hij blijft fatsoenlijk. “Ja ik had onlangs een goed gesprek met Blok. Hij spande zich bovendien verdienstelijk in voor het Nationale Energieakkoord en sloot een mooie deal met corporaties. Ik hoop dat corporaties nu weer gaan investeren.” Ook de relatie met Melanie Schultz houdt Verhagen liever zuiver. Ondanks nieuwe gww-tegenvallers die vandaag gepresenteerd worden: “Ik hoop dat mevrouw Schultz blijft staan voor een krachtdadige infra. Ik wil met haar van a naar beter. Niet van a naar beroerd.”

Hoe gaat het met de bouw volgens de rekenmeesters van het Centraal Planbureau? Voor de woningmarkt gloort er in 2014 hoop aan de horizon. De werkloosheid blijft echter licht stijgen.

Dat maakt Verhagen ongerust: “Maar ik ben realistisch genoeg om te weten dat er niet idioot veel geld is. Er ligt wel een miljard op de planken door bestuurlijk getreuzel. Geef dat uit. Haal de hindernissen weg”, roept hij eens te meer op.

Hij richt zich de komende weken vooral op de Tweede Kamer en de begrotingsbehandelingen. Tracht te voorkomen dat politici met een roze bril kijken naar de woningmarkt. “De maand juli werd door velen gezien als lichtpunt. Maar in de bouw en infra gingen er gewoon 92 bedrijven failliet. Let wel, voor de crisis vielen er slechts 45 bouwbedrijven per jaar om.”

Het zijn keiharde cijfers. Het kabinet lijkt zijn schouders op te halen, ziet ook Verhagen. Inflatiecorrecties krijgt minister Schultz niet langer vergoed. Dat kost de gww-sector honderden miljoen euro’s. “En dat komt bovenop de 300 miljoen euro die dit kabinet in het voorjaar eenmalig wilde investeren in infrastructuur. Na 3 maanden werd die belofte alweer ingetrokken. Dat getuigt niet van een consistente overheid, dat is zorgelijk en kost bedrijven de kop”, foetert Verhagen.

Waar is die 300 miljoen euro gebleven? Verhagen tast in het duister: “Volgens mij is het gewoon geschrapt. Dan zeg ik: dat geld was juist bedoeld om de bezuinigingen van vorig jaar te compenseren. Als randvoorwaarde voor herstel.”

Dit kabinet is niet van subsidies. Uit het koffertje rollen vandaag extra bezuinigingen en lastenverzwaringen van in totaal 6 miljard euro. Het bedrag zegt Verhagen niet zoveel. “Of dat te veel of te weinig is, ga ik niet zeggen. Ik heb te maken met de keuzes die gemaakt worden. De koopkracht gaat achteruit. De werkloosheid loopt verder op. Dat is buitengewoon zorgwekkend. Als ik tegelijkertijd kijk naar de forse groeicijfers elders in Europa, dan kan ik over het regeringsbeleid geen blij woord zeggen. Andere landen investeren wel in de bouw, terwijl het hier faillissementen blijft regenen.” Investeren in de bouw hoeft niet peperduur te zijn, benadrukt Verhagen. Hij roept de Kamer op het lagere btw-tarief voor onderhoud te verlengen. Vooral met het oog op de miljoenen euro’s die het kabinet vrijspeelde voor verduurzaming zou dat goed zijn. Startersleningen moeten ook beter: “En het Rijk zou het budget met 50 miljoen euro moeten verhogen. Dat is een relatief klein bedrag dat duizenden banen kan opleveren.”

Dan de pensioenfondsen. Verhagen hoopt dat ze snel een rol van betekenis gaan spelen op de hypotheekmarkt. Goed voor de rente: “En hoe eerder ze investeren in infrastructuur hoe beter.” De oud-vice-premier is benieuwd naar de troonrede. Sinds lange tijd moet hij raden wat er in staat. Of hij heimee heeft naar Eurlings als bouwminister? “Dat vind ik een non-vraag. Daar geef ik dus geen antwoord op.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels