nieuws

Hurks grijpt in na uit blijven orders

bouwbreed Premium

Hurks schrapt 120 arbeidsplaatsen, waarvan zestig bij zijn prefab-betonfabrieken. Een teruglopende ordervoorraad noopt de Eindhovense aannemer daartoe.

Eindhovense bouwer schrapt 120 arbeidsplaatsen

I n totaal neemt het bouwconcern afscheid van 15 procent van zijn medewerkers. Twintig banen zijn inmiddels al komen te vervallen. “De rest zal komende weken zijn beslag krijgen”, zegt bestuursvoorzitter Geert Hurks. “Snel duidelijk zal worden wie, waar en wanneer.”

Het is voor de tweede keer dat Hurks moet ingrijpen bij zijn prefab-bedrijven. “Die markt is gewoon heel erg slecht. Orders die keihard leken, zijn alsnog geannuleerd. Nieuwe komen er niet bij, alleen nog wat uit het buitenland.”

Ook de bouwactiviteiten ondervinden ernstige hinder van de beroerde marktsituatie. Hurks: “Je hoopt dat het aantrekt, maar ik zie dat nog niet gebeuren. Dan rest niets anders dan maatregelen te nemen. We zijn een familiebedrijf. Werknemers zijn ons veel waard. Sommigen werken al heel lang bij ons. Over één nacht ijs gaan we dan ook niet. Maar de rek is er nu echt uit.”

De topman bespeurt begrip binnen de organisatie voor het aankomende banenverlies. “Men ziet natuurlijk ook wel dat het slecht gaat in de beton, dat is duidelijk”, aldus Hurks. “En dat de bouwmarkt niet best is, komt ook niet als een verrassing. Maar goed, niemand vindt het leuk dat er 120 arbeidsplaatsen verdwijnen. ”Hurks verwacht geen problemen met de vakbonden. Voor de betonwerknemers is het sociaal plan van de vorige reorganisatie nog van kracht.

Afzet

De bestuursvoorzitter benadrukt dat het Brabantse bouwbedrijf niet alleen snijdt, maar ook investeert. “Vooral in nieuwe product-markt-combinaties”, zegt hij. “Deze week hebben we het Da Vinci Huis gelanceerd, een nieuw maatwerkwoningconcept. Ik verwacht daar een behoorlijke afzet, maar dan moet de markt wel eerst aantrekken. Volgend jaar komen we bovendien met de prefab gestapelde woning. We investeren dus ook. Dat moet ook want de vraag verandert, evenals de manier waarop je je producten moet aanbieden.”

Hurks zet verder zijn strategie om meer richting de Randstad op te schuiven voort. “We slagen er daar in om een prima positie in te nemen. Dat gaat ons werk opleveren. Ik wil maar zeggen: we kijken in deze lastige tijden zeker niet lijdzaam toe.”

Reageer op dit artikel