nieuws

Het mysterie van de mikwe

bouwbreed

Het mysterie van de mikwe

Is een van de pronkstukken van het Limburgs Museum in Venlo wel een dertiende-eeuws badhuis, een zogenaamde mikwe? Het museum liet de opgegraven restanten in 2011 overbrengen naar een speciaal gebouwde vleugel, maar wil nu op zoek naar de waarheid. Woordvoerder Sef Derkx legt uit.

Het is geen badhuis?

“Wij denken nog steeds dat daar sterk aanwijzingen voor zijn.”

Maar er wordt anders beweerd?

“Klopt. Een stadshistoricus in Venlo denkt dat het een kelder is van een dertiende-eeuws gebouw, zoals bijvoorbeeld een gevangenis.”

Maar er blijkt meer mis?

“Ook wij zijn verbijsterd over de onthullingen die de regionale omroep L1 heeft gedaan in de afgelopen twee weken.”

Wat waren die?

“Naar nu blijkt was het archeologisch onderzoeksrapport van de gemeente Venlo veel te stellig over de mikwe-theorie. Bepaalde deskundigen die werden aangehaald in het rapport blijken de resten nooit te hebben onderzocht.”

Maar jullie hebben het klakkeloos aangenomen.

“Achteraf was het misschien ook wel te mooi om waar te zijn, de oudste overblijfselen van Joodse bouwcultuur in Nederland. Wij wilden met de mikwe ook graag het verhaal vertellen over minderheden in middeleeuws Nederland en de Joodse geschiedenis.”

Was die extra vleugel gebouwd met de kennis van nu?

“Waarschijnlijk niet.”

Dus straks blijkt er gewoon een oude kelder te liggen!

“Inmiddels spreken we over het ‘mysterie van de mikwe’. Het toont goed aan dat geschiedenis altijd verandert en de waarheid soms heel lastig te achterhalen is.”

En nu?

“We organiseren een symposium met alle mikwe-deskundigen om te kijken of we hierover een definitieve uitspraak kunnen krijgen.”

Voordeel: iedereen in Limburg kent nu het museum.

“ Ja, haha. Da’s een geluk bij een ongeluk. Uiteindelijk willen we als museum een verhaal vertellen. En nu hebben meer mensen dan ooit tevoren geleerd wat een mikwe is.”

Reageer op dit artikel