nieuws

Het begrip prefab tot in het uiterste doorgevoerd

bouwbreed Premium

In herfst van 2012 bedacht het bestuur van de scholengemeenschap De Amersfoortse Berg een plan om de school uit te breiden met een aanbouw van 3000 vierkante meter. Nog geen jaar later stond het er. Om die snelle bouwtijd mogelijk te maken, voerde De Groot Vroomshoop het begrip prefab tot in het uiterste door.

Maa r de nieuwbouw oogt niet als snel neergezette systeembouw. Met ronde vormen en houten beplating moet het bouwwerk kwaliteit uitstralen. “Dat was ook een eis van de school: hoge kwaliteit en een snelle bouwtijd”, zegt projectleider Adam Duivenvoorden. “De grote lijnen lagen bij de aanbesteding al vast door het voorontwerp van architectenbureau Inbo, maar de design + build contractvorm liet voor ons gelegenheid om er een eigen draai aan te geven.”

De basis van het gebouw is een kanaalplaatvloer, maar het geheim is volgens Duivenvoorden vooral de snelle tijd waarmee het gebouw wind- en waterdicht gemaakt wordt. “Dat was al na drie weken na de bouwstart in mei. Nou moet ik wel zeggen dat we geluk hadden met het mooie, droge weer.”

Verdere tijdswinst wordt vooral behaald door verregaande prefabricage. “Op het werk doen we uitsluitend droge montage. De gevelwanden en dak worden met alles erop en eraan – inclusief bekleding en installaties – aangeleverd. Alleen de naden moeten nog gedicht worden. Het dak komt al met aangebrachte dakbedekking.”

Als laatste werd een flinke hoeveelheid personeel ingezet om – zoals D uivenvoorden beschrijft – “de laatste lucht eruit te drukken”. “Op bepaalde momenten waren er 75 man op de bouwplaats bezig. Dat is vrij ongewoon voor dit soort bouw.”

Nou staat elementenbouw niet bepaald bekend om zijn spannende ontwerpen, maar De Groot heeft door het gebruik van grote maten meer vormvrijheid kunnen realiseren. “Gangbaar is nog steeds de standaardmaat van 3 meter voor elementen. Maar daarmee krijg je toch al snel zo’n containervorm. Bij ons systeem is veel meer mogelijk.”

“Wat uniek was aan dit project was dat de opdrachtgever ons de ruimte gaf om creatief te zijn. En wij hebben de mogelijkheden om van die vrijheid gebruik te maken om iets moois, geen eenheidsworst, neer t e zetten. Ik denk wel dat dat gelukt is.”

Projectgegevens

Project:Nieuwe vleugel scholengemeenschapOpdrachtgever:De Amersfoortse BergOntwerp:Inbo ArchitectenUitvoering:De Groot VroomshoopBouwtijd:12 wekenBouwsom:circa 2 miljoen euro

Reageer op dit artikel