nieuws

Hek met tien stralen 
perfect geschaafd

bouwbreed

Door de verbindingsstukken tussen de stijlen onder de juiste hoekte schaven, heeft Fabric de elementen van een 308 meter lang slingerend hek met elkaar verbonden. Het hek telt tien perfecte cirkelvormen met elk een andere diameter.

Zo loste het Nederlandse ontwerpbureau het probleem op bij zijn ‘Trylletromler’. Dit doolhofachtige bouwwerk in Kopenhagen wordt vandaag geopend.

Het hek is gemaakt van 2967 standaardstukken sparrenhout van 3,30 meter hoog, 38 millimeter dik en 68 millimeter breed. In de stijlen wordt het hout met de smalle kant naar voren toegepast, de dwarsverbindingen zijn gemaakt van hetzelfde hout, maar dan een kwart slag gedraaid. Elke dwarsverbinding is aan één kant onder een hoek geschaafd, zodat een rondlopend geheel ontstaat. Dit gaat om millimeters.

De leerlingen van de plaatselijke technische school hebben de hekken van een meter breed, gefabriceerd. Erik Frijters van Fabric: “Wij wilden dat ze de hoogte van de dwarsverbindingen at randomzouden laten ontstaan, maar op de school hebben ze besloten om een mal te maken. Daardoor verloopt het geheel nu heel netjes.”

Fabric won de ontwerpwedstrijd in mei. De doorlooptijd bedroeg dus drie maanden. Dat leverde een aantal stevige uitdagingen op, zoals de vraag hoe zo snel aan voldoende hout te komen. Frijters: “Het sparrenhout is uit alle hoeken van Scandinavië naar deze plek gereden. Sparrenhout is vrij zacht en het is onafgewerkt toegepast, dus het wordt nog spannend hoe het zich zal houden. Wij hadden bovendien geadviseerd om de constructie te verlijmen en te schroeven, maar wegens tijdgebrek zijn de meeste verbindingen alleen getackt. Schroeven zijn uitsluitend gebruikt bij de overspanningen.”

Het paviljoen blijft één maand staan en is daarna te koop. Het is de eerste in een serie tijdelijke paviljoens die jaarlijks in de tuin zullen verrijzen, naar voorbeeld van de Serpentine Gallery Pavilions in Londen.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels