nieuws

Heidelberg transformeert groeve

bouwbreed

Parkmanagement, een organisatie van Heidelberg Cement, werkt aan de transformatie van de kalksteengroeve naast de ENCI-cementfabriek in Maastricht. Zo’n 22 hectare wordt omgebouwd tot nieuw industrieterrein, het overige wordt ingericht als natuurgebied.

“Er wordt flink gebouwd”, aldus Peter Mergelsberg, directeur van de Stichting Ontwikkelingsmaatschappij ENCI-gebied. “Zo’n 60 hectare van het natuurgebied is al ingericht. Dat gedeelte is via de zuidzijde bereikbaar. Daar staat een informatiecentrum en is parkeergelegenheid voor tweehonderd auto’s.”

De groeve meet in totaal bijna 130 hectare. Het industriegebied wordt 33 hectare, maar daarvan blijft een derde in gebruik voor de cementmaalderij. De overige 22 hectare krijgt nieuwe infrastructuur en verbindingswegen. Bebouwing hoeft niet onderheid te worden, maar sonderen is wel nodig. “De stabiliteit moet immers uit de kalkzandsteen bodem komen”, legt Mergelsberg uit.

Trappen en liften

Het natuurgebied grenst aan een hoge helling. “Het hoogteverschil is 50 meter, dat is gigantisch. Daarom worden trappen en liften gebouwd. Bezoekers komen van bovenaf of door het gangenstelsel in de Sint Pietersberg”, aldus Mergelsberg.

In het natuurgebied komen een zwemvijver en drie kalksteenzuilen van 20 tot 30 meter hoog als visuele afscheiding van de Oehoe-vallei aan de noordzijde van de groeve. “De zuilen zullen in de toekomst opvallen als machtige, geologische monumenten en mogelijke verblijfplaats van de oehoe”, aldus Günther Gach, directeur van de ENCI.

“Onze groevemachinisten zijn druk bezig met het inrichten van de vijver waarin de inwoners van Maastricht en omgeving zullen kunnen zwemmen en pootjebaden. Een schiereiland geeft dan de plek aan waar ooit de resten van een Mosasaurus Bèr zijn gevonden.”

Op het moment wordt in het hart van het ENCI-gebied een overgangszone uitgegraven tussen het industrieterrein en de groeve. De 600 meter lange oostrand biedt een magnifiek uitzicht op de groeve. Daar zullen horeca, wellness en recreatiebedrijven zich vestigen.

Reageer op dit artikel