nieuws

Grote zorgen om behoud vakmanschap bouw

bouwbreed

Bijna twee derde van de mkb-ondernemers in de bouw maakt zich grote zorgen over de continuïteit van het vakmanschap in de sector. 85 Procent wil zich meer gaan inzetten voor behoud van vakmensen.

Dat blijkt uit onderzoek van de Aannemersfederatie Bouw & Infra Nederland (AFNL).

Volgens een overgrote meerderheid van de mkb-aannemers is de sector komende jaren juist aangewezen op vakbekwame medewerkers. Door de crisis hebben zij echter veel vakmannen zien uitstromen. Hoewel 40 procent van de bedrijven aangeeft daar door de slinkende werkvoorraad weinig last van te hebben, wil 85 procent zich toch hard maken voor behoud van het vakmanschap.

Daarbij wordt vooral gedacht aan het ontwikkelen van beleid in samenwerking met gemeenten, provincies en opleidingsbedrijven. Ook vinden veel bouwondernemers dat het vak op een meer wervende wijze onder de aandacht van jongeren moet worden gebracht, onder meer door gebruik te maken van sociale media.

Uit het AFNL-onderzoek komt verder naar voren dat mkb-bouwers het liefst werken met zelfopgeleide werknemers in vaste dienst. Door de crisis blijkt dat echter niet mogelijk. Ruim 70 procent van de ondernemingen werkt met een vast team van eigen medewerkers en daaromheen een flexibele schil van inleenkrachten.

Reageer op dit artikel