nieuws

Goldewijk nog altijd in rode cijfers

bouwbreed

Goldewijk boekte het afgelopen boekjaar bijna 11,8 miljoen euro verlies. Dit jaar koerst de Achterhoekse bouwer af op een gefactureerde omzet van circa 45 miljoen euro.

Achterhoekse bouwer mikt op 45 miljoen omzet

De gefactureerde omzet over boekjaar 2012 kwam uit op 58,8 miljoen euro. Een jaar eerder was dat nog 84,0 miljoen. Na belastingen resteert een verlies van 11,8 miljoen euro (2011: 9,3 miljoen).

Het bouwconcern scheerde het afgelopen jaar langs de rand van de afgrond. Doordat de verliezen zich opstapelden dreigde interim-directeur Laurens Vellen september 2012 de stekker uit de onderneming te trekken. De familie Goldewijk hield dit echter tegen. De aandeelhouders namen de leiding van het bedrijf over en stortten geld bij. Om de liquiditeitskrapte (2012: -27,1 procent) op te lossen werden grondposities afgestoten en overtollige bedrijfspanden verkocht. Sindsdien probeert Goldewijk onder leiding van voormalig Heijmans-directeur Jaap van Rijsten weer op te krabbelen.

Goldewijk mikt met circa 75 werknemers dit jaar op een omzet van 40 tot 50 miljoen euro, stelde Van Rijsten april dit jaar in deze krant. “Ik ben nog niet helemaal tevreden”, zegt hij nu. “Ik schat in dat we dit jaar op 45 miljoen euro gaan uitkomen.”

Het concern richt zich sinds het aantreden van Van Rijsten op nieuwbouw in de zorg, scholen en woningbouw en renovatie- en onderhoudsprojecten. “Op dit moment gaat vooral het projectmatig onderhoud goed”, constateert de algemeen directeur. Dit jaar zal 15 tot 20 procent van de omzet met deze activiteiten worden binnengehaald. “In 2014 zal dat een kwart zijn”, verwacht de directeur.

Particulieren

Later dit jaar hoopt het bedrijf ook de activiteit waar het groot mee werd, woningbouw voor de particuliere opdrachtgever, weer op te pakken. “We komen met een vernieuwing van de Goldewijk-woning. Die staat in de begroting voor volgend jaar op een omzet van 3 miljoen euro.”

Reageer op dit artikel