nieuws

Gemeenteraad Emmen vreest voor meer ellende na debacle

bouwbreed

De gemeenteraad van Emmen vreest dat het debacle met de parkeergarage slechts de voorbode is van meer onheil met grote projecten. Donderdag moet hij wel akkoord gaan met een extra krediet van 2,6 miljoen om de garage af te bouwen.

De parkeergarage die door Strukton wordt gebouwd, heeft al een vertraging opgelopen van negen maanden. De ondergrondse garage is het eerste project van de centrumvernieuwing waar ook de nieuwbouw van het dierenpark onder valt.

De oppositiepartijen denken dat een parkeergarage nog een relatief simpel werk is. Een tunnel die ook gebouwd moet worden in hetzelfde gebied is al ingewikkelder. Reden om te veronderstellen dat ook daar veel fout zal gaan.

Het interne en externe onderzoek naar de gang van zaken rond de tunnel ademt de sfeer uit dat alle vertraging vooral te wijten is aan Strukton. Het bedrijf herkent zich daar niet in. Betere lezing ervan geeft aan dat tijdens de aanbesteding de missers al ingebouwd waren.

Zo was het oorspronkelijk de bedoeling de garage als d&c-contract in de markt te zetten. Zonder wijziging in de organisatie werd ineens besloten een dichtgetimmerd bestek te maken en te gunnen op laagste prijs.

Een tweede fout was dat op de parkeergarage een Media Markt moest verrijzen. Het totale project was in handen van twee opdrachtgevers en werd uitgevoerd door twee verschillende aannemers. Dat is vragen om problemen, zeker als ook nog eens verzuimd wordt één hoofdconstructeur aan te stellen.

Reageer op dit artikel