nieuws

Geluidsisolerende afvoerleiding voor ziekenhuis

bouwbreed

Bij de renovatie van het Atrium Medisch Centrum in Heerlen zag de installateur zich geconfronteerd met een hoge geluidsnorm voor de afvoerleidingen van het sanitair bij de beddenkamers. Door een buis gemaakt van Astolan toe te passen, lukte het aan de norm te voldoen.

Astolan is een gepatenteerd type polypropyleen (PP), dat met mineralen is versterkt en volledig recyclebaar is. De Wavin AS buis is ervan gemaakt en deze bleek bij het ziekenhuis in Heerlen de enige oplossing binnen het gestelde budget. De dikte van de leidingen varieert tussen de 4,5 en 5,3 millimeter.

Volgens werkvoorbereider Harrie Rademackers van installateur Cofely GDF Suez zijn meerdere mogelijkheden onderzocht, maar bleek de leidingbuis van Wavin de enige oplossing te zijn. De goede isolatiewaarden worden met name bereikt door de dikte van de wanden van de buis. De geluidsnorm waaraan in het ziekenhuis moest worden voldaan bedraagt 35 decibel.

Het systeem behoeft geen aanvullende isolatie. Dat scheelt volgens Rademackers ook nog eens in de kosten. De prestaties van het leidingsysteem zijn door bureau Peutz onafhankelijk vastgesteld met zogeheten SoundSpotSim-geluidsberekeningen. Maar Cofely heeft de prestaties van de vuilwaterafvoerleiding ook nog eens zelf berekend. In het ziekenhuis monteert Cofely met Wavin AS zowel verticale als horizontaal lopende afvoerleidingen.

Cofely werkt bij de renovatie van het uit 1967 daterend e ziekenhuis in onderaanneming van BAM. Ondanks diverse verbouwingen voldoet een groot aantal afdelingen niet meer aan de huidige eisen.

Op de locatie realiseert de aannemer een nieuw gebouw, terwijl het bestaande gebouw onderhanden wordt genomen. Van de in totaal zes verdiepingen zijn de bovenste twee inmiddels gereed.

De totale kosten van het project belopen circa 100 miljoen euro. De oplevering van het ziekenhuis staat gepland voor 2016.

Reageer op dit artikel