nieuws

Geka verwacht probleem onder water

bouwbreed

Geka Bouw demonstreert dit weekend op de Wereldhavendagen het aanbrengen van een stalen meerpaal. “Hierbij wordt een obstakel aangetroffen met alle problemen van dien”, zo luidt de aankondiging. Geka-directeur Hans Schutte legt uit.

Klinkt spannend. Wat verwacht u vrijdag aan te treffen?

“Da’s een verrassing. We zijn bij eerdere demo’s op de Wereldhavendagen eens een auto tegengekomen. Mensen van Duik- & Bergingsbedrijf Smit Waalhaven zoeken het onder water uit. Het is elk jaar iets anders.”

Klinkt als een toneelstukje. Zijn uw mensen daar goed in?

“Ze doen het al jaren. Het is goed georganiseerd, met draaiboek en al. Ze moeten binnen 25 minuten de klus klaren. Want dan begint de volgende demonstratie.”

Een soort Houdini-act dus. Gaan ze het redden?

“Absoluut, we lossen het altijd op. Net als in het echt. Het is natuurlijk ons dagelijks werk.”

Vindt het publiek dit nou spannend?

“Het publiek bestaat meestal uit leken die niet weten wat gebeurt in de haven en hoe we kades en steigers maken. De tribune zit altijd vol.”

Maar het meeste gebeurt onder water?

“Boven water zie je een grote kraan die de paal plaatst. Een speaker becommentarieert het werk onder water. Heel informatief.”

Komt u vaak gekke dingen tegen onder water?

“We hebben eens een fiets met een duiker erop omhoog getakeld.”

Zomaar in de dagelijkse praktijk?

“Welnee, in de dagelijkse praktijk komen we zelden een obstakel tegen. Maar je moet wat maken van zo’n demo. Alleen een paal erin en eruit trillen is niet zo spannend.”

Zondag stuit u volgens het programma weer op een probleem onder water. Weer spannend zeker?

“Ik kan een tipje van de sluier oplichten: het wordt een spectaculair obstakel met veel licht en rook. En ik durf te wedden dat we het probleem weer oplossen.”

Reageer op dit artikel