nieuws

‘Geen drempelwaarde overgevoeligheid pur’

bouwbreed

De drempelwaarde voor het ontstaan van overgevoeligheid voor isocyanaten bij het thermisch isoleren van vloeren met gespoten polyurethaan (pur) is onbekend. Daarover zijn voor- en tegenstanders van de techniek het eens.

“Maar de kans is klein of afwezig”, concludeert TNO uit onderzoek tijdens en na het isoleren van de betonnen beganegrondvloeren van drie leegstaande woningen in Almere. De huizen werden door opdrachtgever United Energy Works Isolatie (voorheen NUON Isolatie) geselecteerd. Volgens de onderzoekers heeft de techniek geen gevolgen voor niet-sensibele personen. Maar zij merken op dat bewoners die reeds overgevoelig zijn wel degelijk gezondheidsklachten kunnen krijgen.

TNO onderzocht veertien woningen die Nuon enkele weken tot maanden eerder van gespoten vloerisolatie had voorzien. De bewoners ontwikkelden ernstige gezondheidsklachten. TNO kon een causale relatie met de polyurethaan vaststellen noch uitsluiten. Die onzekerheid blijft ook na de metingen in Almere bestaan.

“Als je eenmaal overgevoelig bent maakt de gemeten waarde niet meer uit”, stelt Gabriëlle Bosch, woordvoerder van het Meldpunt pur-slachtoffers. “Voor het ontstaan van de overgevoeligheid is geen drempelwaarde bekend. De uitkomsten van de onderzoeken van TNO verbazen ons dan ook niet. Wat ons betreft zou het uitgangspunt moeten worden: helemaal geen vloeren meer met gespoten pur isoleren.”

Uitvoerders

Volgens Atie Verschoor van het Expertise Centre Environmental Medicine (ECEMed) van ziekenhuis Rijnstate in Arnhem zijn de rapporten van TNO onvolledig. Onder meer worden de maatregelen tijdens het aanbrengen van de isolatie niet beschreven en de risico’s van handelingen van medewerkers niet benoemd. Ook zegt het onderzoek niets over het isoleren van houten vloeren met gespoten polyurethaan.

“In een aantal gevallen gaat het fout. We hebben inmiddels niet alleen bewoners, maar ook elf uitvoerders met gezondheidsklachten op bezoek gehad”, aldus Verschoor.

De Vereniging Eigen Huis gaat af op de conclusie van TNO, maar sluit niet uit dat bewoners een overgevoeligheid kunnen ontwikkelen. “Om hierachter te komen is verder onderzoek nodig”, aldus een woordvoerder.

Reageer op dit artikel