nieuws

Friese bouwer Dijkstra Draisma terug op oude omzetniveau

bouwbreed Premium

Bouwgroep Dijkstra Draisma zag de omzet vorig jaar met 27 procent teruglopen tot 93,6 miljoen euro. Voor directeur Biense Dijkstra geen reden tot paniek. “Onze organisatie was en is ingericht op een omzet van honderd miljoen. Daar sturen we op.”

De bedrijfsinkomsten piekten in 2011 op 128,2 miljoen euro. Een record voor de Friese bouwer. “Dat was geen beleid. Het overkomt je”, aldus Dijkstra. “We realiseerden ons toen al dat er een hele slechte markt aan zat te komen, dus hebben we al het werk gepakt dat zich voordeed.”

Sindsdien is het binnenhalen van opdrachten steeds lastiger geworden. “Onze score zakt. In de goede tijd haalden we gemiddeld 60 procent van wat we uitrekenden binnen. Dat is nu wel even anders.” Het bouwconcern bracht het afgelopen jaar offertes uit voor circa 400 miljoen euro aan opdrachten. “We hebben nu ongeveer 125 miljoen euro aan opdrachten in de orderportefeuille. Daar kunnen we voorlopig mee vooruit.”

De opdrachten die de bouwer op dit moment in het orderboek heeft staan zien er echter anders uit dan een aantal jaar geleden. Dijkstra: “We waren betere rendementen gewend, maar we kunnen ons handhaven. De focus ligt op dit moment op kostendekkend produceren. Dat lukt. We schrijven tot nu toe zwarte cijfers.” Er mag echter niets mis gaan, benadrukt de directeur. “Als je er een onderaannemer tussen hebt zitten die te scherp inschrijft en de bietenbrug op gaat, hebben we een scheur in de broek.” Selectie van ketenpartners is van groot belang, wil Dijkstra maar zeggen.

De Friese aannemer, die zich met vestigingen in Bolsward en Dokkum oorspronkelijk richtte op bouwprojecten in de drie noordelijke provincies (inclusief de Waddeneilanden), Noord-Holland en de Noordoostpolder, treedt steeds vaker buiten zijn traditionele werkgebied. Zo werd eerder dit jaar het contract (Design & Build) van de brede school met speelzaal in het Overijsselse Raalte binnengehaald. Behalve de geografische spreiding is ook het soort opdrachten aan verandering onderhevig, merkt controller Piet Sinnema. “Het accent ligt meer op utiliteitsbouw, zoals zorginstellingen en scholen.”

Mede daarom richt Dijkstra Draisma zich dit jaar op een omzet van 100 miljoen euro. Sinnema: “Voor bepaalde projecten heb je dit volume gewoon nodig.” Directeur Dijkstra benadrukt echter dat hij niet ten koste van alles vast wil houden aan de 100 miljoen euro omzet. “We moeten vooral zorgen dat de projecten droog overkomen.”

Reageer op dit artikel