nieuws

Feestvarken slaapt uit

bouwbreed

Feestvarken slaapt uit

Wegens het honderdjarig bestaan schonk Burgers Zoo de stad Arnhem een reusachtig aardvarken van terracottakleurig spuitbeton. De 150.000 kilo zware, 30 meter lange en 9 meter hoge constructie is een idee van kunstenaar Florentijn Hofman, die eerder de glimlachende, alle oceanen trotserende plastic badeend bedacht.

Is dit een kunstwerk of een bouwwerk?

“Allebei. Het is log en sierlijk tegelijk. Het verbeeldt een aardvarken met een feestmuts op. Een feestaardvarken. Het ligt op z’n rug en rust uit van het jubileumfeest in de dierentuin.”

Waarom is het uitgevoerd in beton?

“Beton is een mooie link naar de dierentuin. In Burgers Dierenpark zijn veel decors opgetrokken uit gemodelleerde betonbouw.”

Waarom ligt het beest op een braakliggend bouwterrein?

“Projectontwikkelaar Synchroon stelde deze plek beschikbaar, op voorwaarde dat het kunstwerk wordt verwijderd zodra ze gaan bouwen.”

Er was geen fundering nodig?

“Uit een grondonderzoek bleek dat heien niet nodig was. Er liggen stelconplaten onder, dat is voldoende. Het gewicht wordt dankzij de vorm keurig verdeeld, de krachten lopen heel mooi af.”

Hoe verwijder je straks deze enorme constructie?

“Geen probleem. Normaliter bouwen we op locatie. Maar dit werk bestaat uit dertien losse onderdelen die in een loods zijn gemaakt op een frame van betonijzer en die op locatie met bouten aan elkaar zijn gekoppeld. Je kunt de onderdelen eenvoudig uit elkaar halen en verplaatsen. Daar heb je alleen een paar diepladers voor nodig.”

Een duurzaam kunstwerk dus?

“Superduurzaam. Dit gaat niet slijten, dit is voor de komende honderd jaar bruikbaar.”

Ook als je het vaker moet verplaatsen?

“Laten we hopen dat dat niet hoeft. Hij ligt daar zo mooi, hij moet er eigenlijk maar blijven liggen. Misschien kan dat ook wel, misschien bouwt de ontwikkelaar er straks gewoon omheen.”

Heb je al een eventuele volgende bestemming op het oog?

Als hij ooit weg moet, moet-ie maar naar Kröller-Müller.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels