nieuws

Duitse passiefhuisnorm voor project Oosterhout

bouwbreed

Drie particuliere opdrachtgevers laten zes duurzame en energiezuinige woningen bouwen op het landgoed Oosterhout bij Nijmegen. De woningen worden gebouwd volgens een Duitse passiefhuisnorm. Zij verkrijgen een certificaat van het Passivhaus Institut van Wolfgang Feist in Darmstadt.

In Nederland streeft de stichting Passief Bouwen naar extreem energiezuinig bouwen. De stichting reikt certificaten uit voor woningen die voldoen aan het PassiefBouwen Keur. Volgens Clarence Rose, adviseur van de drie opdrachtgevers van het Generatie Wooncomplex Landgoed Oosterhout (GWLO) laat de kwaliteit van passiefhuizen in Nederland te wensen over. “Nederlanders zijn niet bekend met de wetenschappelijke benadering, ook planners en uitvoerders met passiefbouwervaring maken nog fouten”, stelt zij.

Rose vindt dat Nederland enorm achterloopt. Zij noemt het Passivhaus Institut in het Duitse Darmstadt als de bron en bakermat van de passiefhuisontwikkeling over de hele wereld.

De zes woningen op landgoed Oosterhout worden gecertificeerd volgens de criteria van dit Passivhaus Institut. Rose hoopt dat de kennis ook in Nederland ingang zal vinden. “We zijn in gesprek over een nieuw kennisinstituut voor energieneutraal bouwen en renoveren”, meldt zij.

De woningen op landgoed Oosterhout worden zonder hoofdaannemer gebouwd. De opdrachtgevers hebben een ontwerp laten maken door architect Pieter Wagter uit Buren. Ariëns Vastgoed Onderhoud voert de directie. Rose (Azimut Bouwbureau uit Ede) geeft bouwkundig advies, Promantor uit Ede begeleidt de uitvoering.

Cellulair glas

Passiefbouwen is allesbehalve traditioneel, waarschuwt Rose. De constructie en details zijn anders, gaan veel verder dan de SBR-details voor duurzaam bouwen.

Het complex van zes woningen staat wel op gewone betonnen heipalen. Op de betonnen ringbalk is een met cellulair glas thermisch geïsoleerde kim uitgevoerd. De ruimte tussen de funderingsbalken is opgevuld met 35 centimeter isolatie (xps). Daarboven is een monoliete betonvloer gestort. Houtskeletbouw gevelelementen staan op stelregels op de vloer, terwijl rubberen banden en tape zorgen voor kierdichtheid. Ook de binnenwanden en het dak zijn houtskeletbouw, alles prefab, geleverd door VDM Woningen uit Drogeham en Almere.

“Het was voor VDM een ongebruikelijke opdracht, want de elementen zijn dampopen, zonder folie”, zegt Rose. De houtskeletelementen bestaan uit een dampopen houtvezelplaat op I-liggers gevuld met 40 centimeter cellulose. Een dampremmende osb-plaat sluit het element af aan de binnenkant.

Aan de buitenzijde zijn de gevels afgewerkt met stucwerk boven een plint van metselwerk. Het stuc wordt aangebracht op platen met daarachter een geventileerde spouw met regelwerk; hier kan de damp naar buiten. Cordaat stukadoors uit Wijchen heeft het stucwerk uitgevoerd.

De daken bestaan uit een soort mansardekappen met verticale gevelpannen die met een knik overgaan in dakpannen. Schoorstenen ontbreken, want een kachel in de woning zou veel te veel warmte produceren, “dan wordt het snel een sauna”, aldus Rose. Om condensatie en lekkage van warmte te voorkomen, is de standleiding vervangen door beluchting bij elke afvoer en een ontluchtingspunt buiten. De woningen hebben een gezamenlijke houtsnipperkachel, waarvan de warmte via de ventilatie wordt verspreid. Uiteraard wordt de warmte teruggewonnen.

Drie van de zes woningen zijn inmiddels wind- en waterdicht. Ze worden nog dit najaar opgeleverd.

Reageer op dit artikel