nieuws

‘Dat hekwerk geeft extra cachet’

bouwbreed

Nederland krijgt zijn eerste ‘gated community’. Terwijl de woningmarkt elders op zijn gat ligt, blijkt villaproject ‘Ringvaartstaete’ nabij Rotterdam een schot in de roos. Ontwikkelaar ROM vermoedt een flinke markt voor ‘hekwerkwijken’.

Op zichzelf is het plan voor twaalf kapitale villa’s aan de ’s-Gravenweg niets bijzonders. In het landelijke gebied ten oosten van Rotterdam zijn de afgelopen decennia talloze vrijstaande villa’s, ‘notariswoningen’ en ‘boerderettes’ gebouwd. Recentelijk bouwde de Rotterdamse Ontwikkelings Maatschappij (ROM) zelfs een vrijwel identiek buurtje (‘Lintenparck’) een eindje verderop. Maar de ontdekking deze zomer dat Ringvaartstaete een wijkje is ‘met een hek eromheen’ deed plots alle alarmbellen afgaan. ‘Gated communities’ zijn toch die afgeschermde wijkjes voor de rijken zoals bekend uit Amerika en Zuid-Afrika?De PvdA-fractie van het naburige Capelle aan den IJssel verklaarde de oorlog aan het project. De luxe enclave zou voor ‘tweedeling in de samenleving’ zorgen. De bewoners ervan ‘eten van twee walletjes’, vinden de socialisten: ze sluiten zich af van de maatschappij, maar maken wel gebruik van publieke voorzieningen.

“Puur populisme, ze doen alsof we parasiteren”, reageert ontwikkelaar Jeroen van Vianen. “Bewoners staan midden in de samenleving, ze zijn aangewezen op algemene faciliteiten.” Bovendien: de bouw van Ringvaartstaete levert werkgelegenheid op, de btw levert geld op voor de schatkist en het gaat wel degelijk om “een semi-openbaar toegankelijk terrein”. En die afgesloten toegangsweg dan? Daar betalen de toekomstige bewoners zelf voor. Makelaar Leslie de Ruiter (Hulstkamp Makelaars) wijst erop dat feitelijk geen sprake is van een ‘hekwerkwijk. Het buurtje is niet omheind, maar omgeven door water. “Alleen staat voor de oprijlaan een mooi siersmeedijzeren hekwerk. Dat geeft dit villaproject extra cachet.” En in het huisje naast het hekwerk zit géén bewaker met geweer, verzekeren ze in koor. Dat is een nutshuisje voor de watervoorziening en de hydrofoor. Het project aan de rand van Nieuwerkerk aan den IJssel spint ondertussen garen bij alle commotie: al zeven van de twaalf dure villa’s zijn verkocht.

De plannen om het voormalige campingperceel van 4 hectare te bebouwen met villa’s dateren al van 2006. Maar de crisis gooide roet in het eten. De toenmalige ontwikkelaar raakte de villa’s aan de straatstenen niet kwijt en ging failliet. De Rotterdamse Ontwikkelings Maatschappij zag zijn kans schoon en nam het plan eind vorig jaar over voor een zacht prijsje. Met een toegangshek en videobewaking verkochten de woningen in de prijsklasse van negen ton tot 1,5 miljoen euro ineens wel. De verklaring? Van Vianen: “Het is landelijk en beschermd wonen. Kinderen kunnen toch buiten op hetzelfde terrein met vriendjes spelen.” De Ruiter: “En dat gebeurt achter het hek. Je weet dus dat het goed volk is en dat niet iedereen zijn hond er uitlaat.” Uit wie de kopersgroep bestaat? Lokale ondernemers, medische specialisten en “gewoon, hardwerkende mensen”.

Camera

Voor de twaalf woningen met ‘klassieke architectuur’ in vier typen is een VvE opgericht. Die beheert de gezamenlijke voorzieningen: nutsvoorzieningen, videobewaking, de parkeerplaatsen voor de poort en de 200 meter lange toegangsweg. Deze ligt in drassig land en wordt daarom onderheid met 250 palen. Roosdom Tijhuis, de vaste aannemer waarmee ROM werkt, levert de woningen casco op. Uitgebreide domotica-voorzieningen vergroten het woongemak. “Dan hou je tijd over voor je enorme tuin.” Uitbreidingen tot 2,5 meter buiten de gevel zijn vergunningsvrij te realiseren.

Kritiek

Over de kritiek dat gated communities zich onttrekken aan de maatschappij halen beiden de schouders op. Makelaar De Ruiter ziet weinig verschil met moderne appartementencomplexen. “Daar praat je bij de ingang ook in een camera. Je zou Ringvaartstaete kunnen zien als een grondgebonden appartementencomplex.”

Over één ding geeft het – voorlopige – succes van Ringvaartstaete duidelijkheid. Van Vianen: “Er is in Nederland een markt voor. We denken dat dit concept op een groot aantal plaatsen in Nederland succesvol kan zijn. We bekijken al een mogelijk vervolg.”

Begin 2014 gaat de eerste paal de grond in.

Reageer op dit artikel