nieuws

Consortium Reimarkt gaat renovatiekoorts verspreiden

bouwbreed

Een consortium van vijf bedrijven onder de naam Reimarkt Enschede mag onder huurders en eigenaren van woningen in Enschede de renovatiekoorts gaan verspreiden.

Het samenwerkingsverband van architectenbureau KAW, bouwers Trebbe en Nijhuis, bouwbegeleidingsbureau Kuub en Ten Hag Makelaarsgroep kwam na een marktconsultatie als beste uit de bus. De uitdaging die aan de markt werd voorgelegd, was een aanpak te presenteren waarmee in Enschede 40.000 woningen in snel tempo zijn te renoveren én verduurzamen.

De initiatiefnemers, de gemeente Enschede en de woningcorporaties De Woonplaats en Domijn, legden de vraag neer bij zoveel mogelijk marktpartijen. Reimarkt Enschede was een van de drie inschrijvers die overbleven voor de eindselectie.

De bedoeling is begin volgend jaar van start te gaan. In samenwerking met tal van lokale bedrijven worden standaardconcepten aangeboden voor renovaties van verschillende woningtypen, inclusief financieringsopties. Van bescheiden maatregelen tot totale woningrenovaties.KAW-directeur Reimar von Meding onderstreept dat bewoners vrij blijven om met andere marktpartijen in zee te gaan. “Maar ons uitgangspunt is dat wij altijd de meest concurrerende aanbieding kunnen doen.” Dat kan zowel zijn dankzij de prijs van de producten als die van de bijkomende kosten. De besparing zit in de herhaling van staandaardproducten in combinatie met een online begeleidingsysteem voor de klanten. Bij elkaar scheelt deze aanpak veel in de tijd die is gemoeid met de voorbereiding en het contact met de bewoners. “Dat zal zich toespitsen op de resterende onderdelen die niet standaard zijn.”

Lokaal

Bij de selectie van bedrijven die meedoen telt of ze aan de gestelde prestatie-eisen voldoen maar dat dan verder in principe niemand wordt buitengesloten. Het streven is zo lokaal mogelijk te werken, ook omdat dit als kostenefficiënt geldt. Met middelgrote bedrijven veelal, maar onderstreept de architect: “Ook kleine. Tot aan een zzp’er toe die bijvoorbeeld in de buurt woont.”

Enschede is niet de enige plaats waar een dergelijk concept wordt uitgerold. KAW is bezig het met een reeks andere bedrijven, eveneens onder de naam Reimarkt, ook van de grond tillen in Bergen op Zoom. De inzet is ook daar begin volgend jaar van start te kunnen.

De twee andere partijen die de finale hebben gehaald maar niet gewonnen, hebben al aangekondigd verder te willen gaan met hun plannen. Goslinga van De Bouwer en Partners, een van die twee, beschrijft de finale als bloedstollend. “Uiteindelijk hebben we nipt verloren.”

Reageer op dit artikel