nieuws

‘Bouwbedrijf moet meer oog krijgen voor waardecreatie’

bouwbreed

‘Bouwbedrijf moet meer oog krijgen voor waardecreatie’

De bouwbedrijven denken nog te veel in volumes en te weinig in waardecreatie. Architect Ronald Schleurholts van het Delftse bureau Cepezed signaleert veel troosteloze nieuwbouw.

Rustig wandelt Schleurholts het podium op. Een beetje voorzichtig. Op de beurs Ecobouw is voor zijn inleiding over toekomstbestendig bouwen volop belangstelling. Wie aan de late kant is, moet genoegen nemen met een staanplaats. “Mij is gewaarschuwd niet tegen het katheder te leunen. Niet sterk genoeg. Geen goed voorbeeld van duurzaam bouwen.”

De toon is gezet. Schleurholts gaat voor kwaliteit en dat is volgens hem iets anders dan veel bouwers momenteel in de markt zetten. BAM, Heijmans, Volker Wessels. Noem de bedrijven maar op. Iedereen heeft wel een als goedkoop en flexibel aangeprezen woning die het antwoord moet zijn op schaarste in crisistijd.

“Pluswoningen, wenswoningen, ga maar verder. Er wordt goedkoper gewerkt omdat meer uit de fabriek komt en de woningen teruggebracht zijn tot het allernoodzakelijkste. Het is een troosteloze manier van bouwen. Het grootschalig de betonmolens laten draaien is niet de oplossing. We moeten slimmer gaan werken en minder kilo’s gebruiken.” Schleurholts, directeur van Cepezed, heeft weinig respect voor de golf van goedkope veelal op starters gerichte woningen. “De goedkope bouwwijzen die nu als nieuw worden gepresenteerd zijn vrijwel alle al in de jaren negentig ontwikkeld. Ze zijn geen reactie op wat de mensen van nu echt willen. De flexibiliteit waarmee geschermd wordt, is flinterdun. Wie wat wil veranderen betaalt de hoofdprijs. De waarde van de zogenaamde pluswoningen zal snel achterhaald zijn.”

Andere functies

De architect zet in op het creëren van zoveel mogelijk waarde, voor nu, straks en over tientallen jaren. Dan moet je kijken naar de omgeving, de toegepaste materialen en het beheer. Zorg voor flexibiliteit zodat, mocht dat nodig zijn, het gebouw in de toekomst andere functies kan vervullen. Weg met de betonnen kolossen. Kies voor lichte structuren en eenvoudig aan te passen gevelelementen. Voorbeelden? Kijk in Utrecht naar het Nederlandse hoofdkwartier van zuivelreus Danone, waar de kantoorruimtes en laboratoria uitwisselbaar zijn. Wees creatief zoals in de theaterkerk in Helmond en het tot woningen getransformeerde Shellkantoor in Den Haag. “De hele bouwketen moet meedoen in het veranderingsproces dat we nodig hebben. Mijn verwijten gaan niet alleen naar de bouwbedrijven. Ook architectenbureaus van tweehonderd man hebben in massaproductie woningen getekend.”

Moeten de bouwers en architecten beter naar hun klanten luisteren? “Nee, dat is niet genoeg. Was Ford destijds zo te werk gegaan dan had hij gehoord dat de klant een sneller paard wilde, geen auto. In de bouwsector moet je met een aantal slimme mensen bij elkaar gaan zitten om te kijken hoe iets beter kan.”

Reageer op dit artikel