nieuws

‘Bouw heeft leesbril nodig’

bouwbreed

De kritiek van de bouwsector op de Miljoenennota is de PvdA in het verkeerde keelgat geschoten.

PvdA hekelt kritiek bouwsector op Miljoenennota, VVD ziet het minder zwart-wit

“Bouwers die nu nog klagen, krijgen van mij een leesbril”, zegt Jacques Monasch. Hij is de negatieve reacties op de vorige week gepresenteerde Miljoenennota zat. “Geen enkele sector heeft zoveel gekregen als de bouw. Er is vrede gesloten met corporaties die weer gaan investeren. Er komt 400 miljoen euro extra voor de verduurzaming van huurwoningen. De integratieheffing op vastgoed verdwijnt, waardoor het ombouwen van kantoren goedkoper wordt. Het Rijk trekt 35 miljoen euro extra uit voor het energiebesparingsfonds. Het schenkingsrecht wordt uitgebreid, ook daar vroeg de bouw om. We kijken naar het beter meefinancieren van restschuld. We hebben een ongekend lange lijst aan maatregelen voor de bouw getroffen.”

De PvdA pleitte voor de zomer voor een investeringspakket. De Aannemersfederatie en de NOA vroegen zich vorige week publiekelijk af waar dat pakket is gebleven. Het heeft de PvdA’er hogelijk verbaasd. “Ik ga een roze bril voor ze kopen. Ik ben er trots op wat de VVD en de PvdA hebben bereikt. Het is ook een taak van de Aannemersfederatie en Bouwend Nederland om een beetje positief te zijn over wat er gebeurt. Het sectorplan bouw moet ook nog komen. Pak nou op wat er is. Ga niet chagrijnen.”

Wim van der Maas, directeur van de Aannemersfederatie, laat zich niet kisten. Hij wil geen zuurpruim zijn, maar een realist: “Geen enkele sector staat er zo slecht voor als de bouw, dus dat dit kabinet meer voor ons doet, lijkt me niet meer dan logisch. Bovenal snappen we niet dat de lasten voor het bedrijfsleven zo sterk omhoog gaan. Dat is het laatste waar de bouw behoefte aan heeft.”

Van der Maas haalt zijn neus niet helemaal op voor het ‘bouwpakket’ van het kabinet, maar vreest dat de effect ervan voor veel aannemers te lang op zich laat wachten.

Met de financiële beschouwingen in de Tweede Kamer voor de deur dringt de Aannemersfederatie verder aan op verlenging van het lagere btw-tarief voor verbouwwerkzaamheden. Op 1 maart 2014 loopt de termijn af. Monasch vindt het te vroeg om daar iets over te zeggen.

Barbara Visser van de VVD stoort zich niet in het bijzonder aan de bouwlobby. “Kritiek hoort er bij.” Ze denkt dat de maatregelen de bouw “absoluut” een impuls gaan geven.

Reageer op dit artikel