nieuws

Banken steken geld in VvE-complexen

bouwbreed

De financiering van verduurzaming van VvE-complexen komt op gang. Met een overheidsgarantstelling zijn banken bereid er geld in te steken.

Tijd rijp voor verduurzaming woningen

De huidige omstandigheden zijn voor Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) zeer gunstig om woningcomplexen te verduurzamen, vindt Koos Koolstra, directeur-bestuurder van De Alliantie regio Amersfoort. Zijn corporatie is de eerste die als onderdeel via een VvE gebruikmaakt van een provinciale garantstelling voor een duurzaamheidsproject. Het gaat om vijf flats in Amersfoort die elk onder een VvE vallen, waarbij de woningen van een label F naar een B-label getransformeerd worden. Deze VvE’s moesten zelf voor financiering van de renovatie zorgen.

“Ik wil elke VvE adviseren om nu te investeren in duurzame renovatie”, zegt Koolstra. “De tijd is er nu rijp voor. Er is nu een energiefonds van minister Blok van 400 miljoen euro waaruit geput kan worden. Ook kan er gebruikgemaakt worden van een garantstelling van de provincie Utrecht.”

De corporatiedirecteur doelt op het recent opgericht garantiefonds van de provincie Utrecht. Met het garantiefonds staat de provincie voor 2 miljoen euro garant voor leningen voor duurzaamheidsprojecten van VvE’s, energiecoöperaties, esco’s en cpo’s (collectief particulier opdrachtgeverschap). Rabobank Amersfoort staat dankzij deze achtervang klaar om voor 10 miljoen euro aan projecten te financieren. Volgens de provincie moet het mogelijk zijn om duizenden andere duurzaamheidsplannen van VvE’s te financieren.

Koudwatervrees

De garantstelling is opgetuigd omdat het voor VvE’s in de praktijk moeilijk blijkt om duurzaamheidsleningen te krijgen. Banken hebben nog veelal koudwatervrees voor VvE-financiering. Rabobank Amersfoort is nu overstag. “We willen ervaring opdoen met VvE-financiering en de garantstelling helpt daarbij”, zegt Henri Hofsteenge, directievoorzitter van Rabobank Amersfoort en omstreken. “De samenwerking met de provincie betekent dat particulieren die samenwerken binnen VvE’s, esco’s, cpo’s en dergelijke geholpen kunnen worden.” De lokale bank beoordeelt bij de kredietaanvraag of de VvE voldoende heeft gespaard en hoe de kwaliteit van het bestuur en het beheer is. Hoe meer ervaring met deze beoordelingen er komt, hoe minder de achtervang nodig is.

Dat is ook wat de provincie Utrecht voor ogen heeft. “Op de lange termijn hopen we dat de markt VvE-leningen zonder de provincie kan aanbieden”, zegt Remco van Lunteren, gedeputeerde van de provincie Utrecht.

Van Lunteren heeft met Rabobank Amersfoort afgesproken dat de opgedane kennis en ervaring gedeeld wordt. Dat doet de bank. Andere lokale Rabobanken in het land worden ingelicht over VvE-financiering. Andere provincies bieden echter nog geen VvE-garantiefonds. “Ik ben het heel erg aan het promoten”, zegt Van Lunteren. “Maar voorlopig kijken ze de kat uit de boom.”

> pagina 7: vijf flats effenen weg voor vve-financiering

Reageer op dit artikel