nieuws

Baby-pps uitkomst voor veel gemeenten

bouwbreed

Diverse projecten zoals een rotonde, fiets-hub of zwembad op de plank, maar geen budget om uit te voeren? De baby-pps biedt uitkomst.

Concept Infra-Next speelt in op krimpende budgetten

Het idee is om via standaardontwerpen en via standaardcontracten voor een minimaal budget toch het felbegeerde bouwproject te realiseren. Betaling gebeurt pas na oplevering in maandelijkse termijnen, net zoals bij een hypotheek. Strukton speelt met het gloednieuwe concept Infra-Next in op de krimpende budgetten bij gemeenten en provincies.

“We hebben de principes van pps toegepast op regionale kleine projecten. Bij rotondes, spooronderdoorgangen of een aansluiting op een snelweg of provinciale weg wordt nu steeds het wiel opnieuw uitgevonden. Dat moet via een soort Ikea-concept eenvoudiger en meer gestandaardiseerd kunnen. Door ook het onderhoud voor tien of vijftien jaar mee te pakken is een optimaal en duurzaam ontwerp mogelijk”, legt projectmanager Hans Oude Nijhuis van Strukton Integrale Projecten uit.

Daarbij mikt de bouwer op één- op-één gunning van projecten tot maximaal 4,5 miljoen euro, want die mag een overheidsopdrachtgever onderhands vergeven. “De crisis slaat een gat in de begrotingen van provincies en gemeenten, maar vaak is er toch een verlanglijst van bouwprojecten. Die wens kan dan toch worden vervuld.”

Pilotprojecten

De Bank Nederlandse Gemeenten is bereid de projecten te financieren en nu is het een kwestie van een paar pilotprojecten om het concept uit te werken.

Strukton hoopt een trend te zetten door pps ook voor heel kleine projecten bereikbaar en geschikt te maken. De dbfm(o)-contracten beperken zich nu vooral tot grote rijksprojecten als A15 Maasvlakte-Vaanplein, de verbreding van de A12 of een ministerie. De pps-light kan uitkomst bieden voor projecten tot 50 miljoen euro, maar de nieuwe variant variant mikt op projecten van 2 tot 5 miljoen euro. “Een dbfm-contract werkt goed, maar is ook verschrikkelijk ingewikkeld door de grote hoeveelheid partijen die erbij zijn betrokken. Bij een rotonde of zwembad is een contract met één partij afdoende, maar dan wel met de voordelen van een echte pps zoals een optimaal ontwerp en voor een vast budget binnen de planning opgeleverd.”

Reageer op dit artikel