nieuws

‘Ander telefoonabonnement, goedkopere auto’s’, verhuisd’

bouwbreed

CAD & Company levert BIM-programma’s aan de bouw en industrie. Vóór 2008 groeit de onderneming als kool: 60 procent extra omzet per jaar. Als de crisis uitbreekt komt eigenaar Rob Oud echter in grote problemen. Nachten ligt hij wakker. Hij moet ingrijpen en doet dat ook. Creatief.

Hoe krijg je de conservatie bouwdirecteur aan het ‘bimmen’? CAD & Company ontwikkelde een app, waarmee op een telefoon, iPad of op een groot scherm met “twee vingers” is aan te geven hoe een bouwproject vordert. De app viel dit jaar internationaal in de prijzen om zijn eenvoud en gebruiksvriendelijkheid.

Het haar is iets langer dan gemiddeld, de bril is trendy. Rob Oud, 50 jaar, draagt een grijs pak, een witoverhemd met blauwe stiksels. De wereld lacht hem weer toe. Een regulier telefoonabonnement heeft hij niet meer. Rob Oud belt en wordt gebeld via zijn computer: Voice over IP zoals dat heet. Stukken goedkoper.

Oud studeert weg- en waterbouwkunde, bouwkunde en technische bedrijfskunde. In 1994 begint hij voor zichzelf. Hij gaat software verkopen en ontwikkelen: een booming business , hoewel BIM in het woordenboek van de bouwer dan nog jaren zal ontbreken.

“Op een dag zal dat anders zijn”, houdt Oud zich voor. “De wereld verandert namelijk sneller dan je denkt. En als je niet mee verandert, als je blijft doen wat je deed, dan heb je wat je had en krijg je wat je kreeg (naar Einstein, red.).”

“Ja ik wilde miljonair worden. Ik ben het nog niet. Misschien komt het er nog van”, zegt Oud. Hij weet wat geld maken is. Voodat dat zo ver is, heeft hij 65 man in dienst, vijf vestigingen en veel opdrachten. 2D-tekenen wordt 3D, 4D, 5D. De omzet stijgt op een gegeven moment zelfs met 60 procent per jaar. “Dat is fors.”

Maar het tij keert. Als de beurs in 2008 crasht blijkt dat hij met zijn softwarebedrijf in de eerste vuurlinie zit. Opdrachtgevers trekken hun opdrachten in. De omzet daalt met een derde. “Het was echt pompen of verzuipen. Ik moest maatregelen nemen. Ik heb de verantwoording voor die tent en voor de mensen. ”

Ontslagen

Twintig werknemers moet Oud laten gaan. Vijf vestigingen worden er twee. “We hielden al onze kosten tegen het licht. Er bleek ongelooflijk veel te winnen. Telefonie is een van die dingen. Bellen doen we nu allemaal via voice over ip. Dat scheelt een derde op de telefoonkosten. Maar we doen het, omdat we overal bereikbaar willen zijn. Als mensen thuis willen werken, scheelt dat ons weer reis- en huisvestingskosten.”

Ook gaat het mes ezet in de leasecontracten. “Nu hebben we allemaal een auto met een a- of b-label. Volkswagen Golf werd Volkswagen Polo. Sommigen rijden in een Seat Ibiza, anderen in een Toyota Prius.”

Oud maakt nog een ingrijpende keuze. Hij besluit te verhuizen. Van Amsterdam-Noord naar Zaanstad. Van 800 vierkante meter naar 600. “En toch hebben we nu meer ruimte. Dat komt omdat we flexibele werkplekken hebben ingericht en een aantal grote vergaderzalen. Het is bovendien moderner. En het mooiste van alles is: het kost de helft minder.”

Investeren

Besparen door te investeren. Tienduizend euro per persoon, waardoor het bedrijf al snel weer winst maakt. Dat geeft Oud ruimte om te investeren in onlinecursussen. “Nee, het is geen abracadabra. Maar waarom doet bijna niemand het dan? Men verhuist zelden, omdat het allemaal sores geeft.”

Ging het in Den Haag ook maar zo, denkt de ondernemer. “Als ik minister-president zou zijn dan zou ik een duidelijke visie uitdragen. Nu mis ik dat. Het ontbreekt aan lef en leiderschap. Neem het topsectorenbeleid. Prima, maar waarom moet een student techniek vervolgens zelf geld meebrengen?”

In Den Haag worden te weinig beslissingen genomen, constateert de man uit Alkmaar. “Men laat een proefballonnetje op, daar wordt dan op gereageerd, en dan komt er een muisgrijs, beslissinkje uit. Met alle respect. Daar gaan we het niet mee redden. Dat vind ik het tegengestelde van besturen.”

Keuzes maken, veranderen en ga conflicten niet uit de weg. Zo redeneert Oud. “Onder druk creëer je diamanten, toch? Veranderen is blijvend nodig. Het blijft nooit zoals het is. Dinosaurussen hadden anders ook nog bestaan. De wereld verandert heel snel. Nederland is een speldenprik op een hele grote atlas. En we worden al ingehaald. Op alle indexen zakken we. Ik zou graag in Amerika, Australië of China willen wonen. Maar waar je ook bent. Je moet er zelf iets van maken.”

Reageer op dit artikel