nieuws

Als er niets te verbeteren valt, ben ik weg

bouwbreed

Als er niets te verbeteren valt, ben ik weg

De komende weken interviewt Marjet Rutten vernieuwende leiders die hun personeel inspireren in te spelen op de veranderende tijden. Een aantal van de geïnterviewden komt over het voetlicht in een artikelenreeks in Cobouw. Vandaag deel 3: Johan Krijgsman, innovatieve bouwer (directeur) Waal.

Sommige mensen vinden Johan Krijgsman een vermoeiende man. Hij streeft continu naar perfectie en is nooit tevreden. Je kunt ook zeggen dat het een man is met tomeloze energie. Die altijd kansen ziet en grijpt om te verbeteren.

Hoe kijk je naar de bouwsector?

“Er zijn ontzettend veel ergernissen en daardoor ook kansen in de bouw. Al die excuses om te accepteren dat het niet beter kan… Zelfs jongeren lijken hier maar wat graag aan mee te doen. Het wordt tijd dat we een beetje normaal gaan doen en uit onze ivoren torens neerstrijken en ons realiseren dat we in een sector werken die compleet achterhaald is.”

Dat klinkt vrij negatief.

“Ik streef altijd naar perfectie. En geef nou toe, de sector is verre van perfect. Dat is overigens ook gelijk de reden waarom ik het zo naar mijn zin heb in deze markt. Er is nog zoveel te doen. Ik wil niet in een systeem blijven werken met systeemfouten.”

Ben je ook een perfecte manager?

“Ik vind mezelf geen uitblinker, want ik heb ook daar nog zoveel in te verbeteren. Mijn grote valkuil is dat ik niet voldoende waardering geef voor wat wel goed gaat, omdat ik altijd bezig ben met wat niet goed gaat. Ik heb altijd nog een puntje van kritiek. Bovendien ben ik geneigd mijn waarden en normen op een ander te projecteren, maar zo werkt het niet.”

Je lijkt me geen makkelijke manager.

“Waal staat überhaupt niet bekend als een makkelijke werkgever. We hebben het imago dat we veeleisend zijn. Dat klopt ook. De lat ligt hoog. Daar moet je mee om kunnen gaan. De mensen die wij graag in de organisatie hebben, zijn de mensen die zelfverzekerd zijn en denken: ‘So what, als ze mij eenmaal binnen hebben, willen ze nooit meer van me af’. Mensen die met weinig genoegen nemen en daar gelukkig in zijn, daar heb ik niet zo veel mee. Net zo min als mensen die graag een concrete opdracht krijgen. Ik heb liever mensen die zelf nadenken.”

Toch vinden mensen je inspirerend, waar zit dat in, denk je?

“Dat is moeilijk om over jezelf te zeggen. Misschien ben ik inspirerend omdat ik een droom heb. Ik maak mensen bewust van hun eigen gedrag en help ze daarmee zelf te verbeteren. We komen van heel ver. Veel mensen die bij ons werken hebben 25 jaar lang geleerd om te overleven en niet om waarde toe te voegen. We werken nu in een compleet andere cultuur. Daarvoor heeft Waal een verandering doorgemaakt en zijn de mensen opgeleid. En geloof me, oud gedrag afleren is veel moeilijker dan nieuw gedrag aanleren. Als je dat herkent en tegen elkaar zegt ‘dat is oud gedrag’, dan heb je veel gewonnen.”

Wat is volgens jou een van de belangrijkste lessen?

“Ik spreek mensen heel direct aan op hun gedrag. We doen veel te vaak het minimale. Maar de graadmeter is niet of de koper of de wet het accepteert. Het gaat erom of jij het zelf zou accepteren. Alleen als alles bovengemiddeld is, kweek je ambassadeurs. Maar we hebben ontzettend veel kritiek op elkaar. Het ligt altijd aan iemand anders. Het wordt tijd dat we wat meer naar onszelf kijken en daarover durven te praten. Als mensen naar mij toekomen en zeggen dat ze een moeilijke klant hebben, dan daag ik ze uit eerst kritisch naar zichzelf te kijken. We moeten ophouden met dat vingertje te wijzen. Maar het heeft geen zin als alleen ik dat zeg. Ik zie lang niet alles. De uitdaging is daarom heel veel kritisch vermogen in je eigen organisatie te hebben. Zodat mensen elkaar aanspreken.”

Wat vraagt die andere cultuur voor het gedrag van jou als manager?

“Eigenlijk manage ik niet, maar organiseer ik. Veel te vaak zijn managers bezig met incidenten op te lossen en mensen even wakker te schudden. Maar de uitdaging is te zorgen dat het niet meer gebeurt. De grootste kracht van leiderschap is volgens mij dat je ook bereid bent zelf te praten over hoe het beter kan. Dat betekent dat je je kwetsbaar opstelt. Maar ook dat je loslaat. Dat is voor mij heel moeilijk. Op een gegeven moment wilden de mensen in de organisatie een cultuurfoto maken. Dat vond ik zo’n onzin. Ze gingen mensen met oud gedrag interviewen. En dan komt er ook nog eens iets uit wat je niet wil. Dat moet je leren accepteren.”

Waar ligt de sleutel tot succes?

“Het gaat voornamelijk om cultuur, mensen en mindset. Het heeft maar heel weinig met processen te maken. Het belangrijkste zijn die zogenaamd softe dingen die niet meetbaar zijn. Maar mensen willen wel graag een kader. Dat kader geeft bescherming en begeleiding. Meten kan daarbij helpen. Als je bijvoorbeeld meet hoe je performance is, dan kun je zeggen, we staan nu hier, we willen daar naar toe. Als je het niet kunt benoemen, krijg je willekeur. De systemen zijn nodig om mensen verder te brengen. Om ook een veilige omgeving te creëren.”

Wat vind je het moeilijkste als manager?

“Het personeel heeft graag één geluid. Als directie, maar ook als management ben je zoekende naar de goede koers. In mijn passie roep ik dan iets, maar de medewerkers willen duidelijkheid en piketpalen. Dat aanvoelen en invullen op een zorgvuldige manier vind ik moeilijk.”

CV Johan Krijgsman

Leeftijd: 40

Woonplaats: ’s-Gravenzande

Huidige functie: Innovatieve bouwer (directeur) Waal

Werkervaring: 1996-1999: Projectsecretaris grondbedrijf Delfgauw Beheer BV, 1994-1995: Assistent-projectmanager Devco

Opleiding: 1997-2001: Construction TU Delft / University of Lincoln, 1992-1996: Bouwkunde commercieel ingenieur Haagse Hogeschool, 1989-1992: Bouwkunde commercieel MTS Tinbergen techniek

Grootste passie: Zoektocht naar perfectie

Belangrijkste boodschap: Verlaat de gemakzucht en stel jezelf kwetsbaar op. Je krijgt van je medewerkers wat je geeft. Als jij zegt ‘ik weet het niet’, durven zij ook te zeggen ‘ik heb een fout gemaakt’. Wederkerigheid is belangrijk.

Anderen over Johan Krijgsman

Gert Jan Phiferons, keteninnovator: Johan is het levende bewijs dat wanneer je de lat hoog legt je meer bereikt. Soms lijkt het een zondagskind door het succes dat hij heeft maar er zit visie, bezieling en keihard werken achter. Een ondernemer pur sang en een parel voor de sector. Altijd een nieuwe stip aan de horizon, altijd dynamiek, 24/7 bezig met vernieuwing. En dat inspireert en daagt uit.

Johan van Iterson, teamleider: Johan, een inspirerend leider! Je hebt soms wel een RedBull nodig om hem bij te houden. Staat open voor opbouwende feedback en doet er ook iets mee. Dit dient dan ook wederzijds te zijn.

Janneke Alblas, directie-assistent: Johan is een uiterst kritische perfectionist die de lat hoog legt voor zichzelf en iedereen in zijn omgeving. Hij communiceert heel direct. Alles kan altijd beter! Zo daagt hij mensen uit het beste in zichzelf naar boven te halen.

Jan Verwoerd, bouw- en kostendeskundige: In steekwoorden denk ik aan: man met visie en inzicht. Is leergierig, inspirerend en een perfectionist. Man van no nonsense, is betrouwbaar, vasthoudend en oplossingsgericht.

Jeannette Kool, HR-manager: Een bevlogen en gedreven man, die weet wat hij wil en het kan hem allemaal niet snel genoeg gaan. Hij is inspirerend en veeleisend.

De interviews in deze serie zijn onderdeel van het nieuwe boek van Marjet Rutten: Van ‘kan nie’ naar passie; succesvol vernieuwen in de bouw-, installatie- en vastgoedsector. Voor meer informatie over het boek en de auteur, zie www.succesvolvernieuwen.nl. In de voorverkoop kost het boek 25 euro, daarna 39 euro. De voorverkoop loopt tot half oktober. Bekijk de interviews op de Cobouw site:

Roger Knubben, algemeen directeur van Imtech Benelux – Mensen die goed in hun vel zitten presteren beter

Bianca Seekles, directeur identiteit en vernieuwing bij ERA Contour – Juist nu is persoonlijk en duidelijk leiderschap noodzakelijk

Johan Krijgsman, innovatieve bouwer (directeur) Waal – Als er niets te verbeteren valt, ben ik weg

Verwondering en verbindingen leggenHeleen Herbert, Directielid Heijmans Civiel – ‘Leidinggeven is niets anders dan opvoeden’

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels