nieuws

ACM: Geen kartelbewijs tegen Ballast

bouwbreed Premium

Ballast Nedam heeft zich niet schuldig gemaakt aan recente kartelvorming. Dat blijkt uit onderzoek van mededingingsautoriteit ACM in de zaak rond Gé Oomen.

Beweringen Gé Oomen onderuitgehaald

Oomen, voormalig projectleider van het bouwconcern, beschuldigde Ballast Nedam vorig jaar van verboden gedragingen bij enkele grote bouwprojecten. Bestuurders van de onderneming zouden hem opgedragen hebben voor miljoenen euro’s te frauderen.

Een van de slachtoffers zou ook Strukton zijn geweest, waarmee Ballast Nedam onder meer de Kromhoutkazerne bouwde.

Vlak voor zijn dood – Oomen stierf vorig jaar mei aan een slopende ziekte – gaf hij in een persoonlijk gesprek met twee ambtenaren van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) aan over keihard bewijs te beschikken. Daarbij wees Oomen op verklaringen van andere betrokken die hij had laten vastleggen bij een notaris.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM), waarin de NMa is opgegaan, heeft echter “geen bewijs” gevonden die de beweringen van Oomen kunnen staven, heeft de toezichthouder laten weten. Over één nacht ijs ging zij niet: het onderzoek nam ruim een jaar in beslag en richtte zich op de periode 2008 tot en met 2011.

Wraakoefening

Ballast Nedam heeft alle beschuldigingen altijd van de hand gewezen. De belastende verklaringen van Oomen moeten volgens de bouwonderneming vooral gezien worden als een soort wraakoefening. De voormalig projectleider was door het bedrijf immers keihard aangepakt nadat duidelijk was geworden dat hij Ballast Nedam voor miljoenen euro’s had gedupeerd door onder één hoedje te spelen met diverse onderaannemers bij de bouw van de Kromhoutkazerne.

De zaak-Oomen heeft Ballast Nedam er wel toe aangezet zijn inkoopbeleid aan te scherpen. Dat moet de kans verkleinen dat onderaannemers fraude plegen ten koste van het concern zelf. Ook heeft Ballast Nedam zijn integriteitsbeleid verder uitgebreid.

Reageer op dit artikel