nieuws

Woningen moeten duurzamer als Eon energiecentrales sluit

bouwbreed

Tienduizenden woningen in de regio Leiden en Den Haag moeten binnen enkele jaren vergaand verduurzamen. Energieproducent Eon wil namelijk de energiecentrales in Den Haag en Leiden sluiten als de situatie op de energiemarkt niet verandert.

Daardoor valt de warmtevoorziening weg voor 13.000 woningen in Leiden en 38.000 Haagse woningequivalenten. Deze woningen maken nu gebruik van restwarmte van de energiecentrales en moeten geschikt worden gemaakt voor alternatieve warmtebronnen.

Momenteel zoeken Eon, warmteleveranciers Nuon en Essent, de gemeenten en de provincie Zuid-Holland naar oplossingen. Verduurzaming van de aangesloten woningen is vooralsnog de meest reële oplossing. Als de woningen goed worden geïsoleerd en voorzien van vloerverwarming, zijn zij geschikt om verwarmd te worden met andere, koelere, warmtebronnen zoals geothermie, warmte-koudesystemen of biocentrales.

Andere opties zijn ook denkbaar. “Je kunt alsnog een gasleidingnetwerk aanleggen en alle woningen voorzien van een cv-ketel”, licht een woordvoerder van Eon toe. “Of we blijven leveren en het Rijk compenseert ons voor de verliezen.” Beide opties zijn niet erg realistisch. “Als je woningen ‘verketelt’ gaat het warmtenetwerk verloren en mis je een kans voor verduurzaming.” De energiecentrales lijden verlies door de stijgende gas- en dalende elektriciteitsprijzen.

Reageer op dit artikel