nieuws

‘We blijven actief in renovatie en onderhoud’

bouwbreed Premium

Haegens Bouw en Ontwikkeling werkt momenteel aan een doorstart in afgeslankte vorm. Jan Haegens, die het bedrijf jarenlang heeft geleid, keert hoe dan ook niet terug als algemeen directeur. “Ik ben 66 en laat het over aan mijn collega’s.”

Wat is de directe aanleiding van de surseance?

“Behalve de malaise in de bouw? Een liquiditeitsprobleem. We zijn al een maand of vijf in gesprek met onze huisbankier over de oplossing hiervan. Dat heeft tot niets geleid, dus moesten we deze week surseance aanvragen.”

Waar gingen de gesprekken met de bank over?

“Tot echte gesprekken is het niet gekomen. We moesten vooral onderzoek doen en informatie overleggen. Voor we zover waren, was het liquiditeitsgat te groot geworden.”

Verwijt u de bank iets?

“De banken moeten hun eigen overwegingen maken, daar ga ik niet over. Het is algemeen bekend dat de bankensector zich uit de bouw aan het terugtrekken is. Dat is hun keuze, maar als ondernemer in deze sector is het op z’n zachtst gezegd zuur.”

Wat had u zelf anders moeten doen?

“Misschien hadden we het bedrijf moeten verkopen. Dat hebben we een paar jaar geleden ook wel eens geprobeerd, maar dat is niet gelukt. De markt werkte natuurlijk ook niet mee.”

Hoe nu verder?

“We doen er alles aan om het bedrijf voort te zetten. Dat zal niet in de huidige omvang zijn. U moet meer denken aan een onderneming met een omzet die ongeveer de helft is van de 42 miljoen euro die we vorig jaar haalden.”

Blijft u woningen bouwen en renoveren of verschuift de focus?

“In Duitsland keren we niet terug. De activiteiten daar zijn trouwens al nagenoeg afgebouwd en verkocht. We maken alleen nog wat dingen af. De laatste jaren hebben we ons meer toegelegd op renovatie en onderhoud. Dat is een markt waarop we actief blijven. Wellicht aangevuld met nieuwbouw. Onze energiezuinige conceptwoning, de Pioenier, doet het goed.”

Start u door op eigen kracht?

“Bij de bank moeten we niet zijn, denk ik. Aan de andere kant: We hebben wel een financier nodig.”

U voert al gesprekken met private investeerders?

“Ik persoonlijk niet. Ik ben 66 en laat het over aan mijn collega’s. De komende tijd wikkel ik deze surseance af en dan ga ik met pensioen. Het is niet zoals ik het in gedachte had, maar het is nu eenmaal niet anders.”

Reageer op dit artikel