nieuws

Waal-palen in Amsterdamse bodem proefbelast

bouwbreed

De monumentale Waag op de Nieuwmarkt in Amsterdam krijgt een nieuwe fundering. De toe te passen Waal-palen zijn vorige week proefbelast. De proeven bieden informatie over de kruip en verplaatsing van de palen. Uit de resultaten zal blijken of de gehele fundering met eenzelfde paaltype kan worden uitgevoerd.

De Waag is een waardevol monument dat de gemeente Amsterdam beslist wil behouden. Het complex bestaat uit twee stadspoorten, de ruimte tussen de poorten is later volgebouwd. De fundering van de oudste delen, uit de 15de eeuw, bestaat uit eikenhouten roosters gevuld met palen. Het gebouw vertoont al tientallen jaren matige zettingen; zij leiden tot een rotatie die constructieve schade aan het metselwerk veroorzaakt. In 2010 zijn veel vormen van herstel overwogen, maar uiteindelijk is toch gekozen voor integraal herstel. Buiten de gevels en in de kelder worden palen geplaatst. Daarop komen stalen liggers door gaten in het metselwerk. Dan wordt de hele constructie gevijzeld en tenslotte een betonnen plaat gestort.

Vorige week zijn in een hoek van de Nieuwmarkt zes palen proefbelast. “Het gaat om een geschiktheidsproef van drie Waal-compactpalen en drie Waal-schroefinjectiepalen”, aldus Ewout Heuker, projectleider bij bouwbedrijf Schakel & Schrale, de restauratiespecialist van BAM Utiliteitsbouw. “De grondslag in de hoek van de Nieuwmarkt is nagenoeg dezelfde als onder de Waag. We hebben eerst sonderingen uitgevoerd voor elke paal. De palen zijn zes weken geleden gevormd en 28 dagen uitgehard. We voerden de belasting telkens in acht stappen op. Met een kraan als puntlast, met extra ballast achterop en hangend. We zijn ‘s nachts begonnen. De eerste belasting duurde 20 uur.” Aannemer Schakel & Schrale geeft de voorkeur aan uitvoering van het hele werk met Waal-compactpalen. Die zijn slanker dan de Waalschroefinjectiepalen.

“Tot op heden lijken de proeven te voldoen”, zegt Adri Verhoef van bouwadviesbureau Strackee uit Amsterdam. “We wilden funderen op Waal-schroefinjectiepalen buiten en Waal-compactpalen binnen de Waag. Uit de resultaten van de proefbelasting zal blijken of de Waal-compactpaal ook buiten het gebouw toegepast kan worden.”

Voor Waalpaal uit Purmerend, de leverancier van de palen, is het meteen een goede gelegenheid om de feitelijke belastbaarheid van de twee paaltypen in de bodem van Amsterdam aan te tonen. Dat is waardevolle aanvullende informatie. Waal-compactpalen en Waalschroefinjectiepalen worden uitgevoerd door het in de grond schroeven van dikwandige stalen buisdelen die met schroefdraad met elkaar worden verbonden. Tijdens het schroeven wordt grout geïnjecteerd door een nozzle die teruglopen voorkomt. Als de paal de gewenste diepte heeft bereikt, wordt het grout afgeperst, waardoor een hoge draagkracht ontstaat. De palen kunnen een beetje schoor staan, maar een moment opnemen doen zij niet.

Reageer op dit artikel