nieuws

Stad Luxemburg krijgt wijk naar Nederlands ontwerp

bouwbreed Premium

Het plateau van Kirchberg in Luxemburg-stad krijgt een duurzame woonwijk van Nederlandse hand. Het winnende ontwerp werd gemaakt door de bureaus Urbis, Bosch Slabbers en Witteveen+Bos.

Bij het ontwerp is behalve met schoonheid en historie sterk rekening gehouden met de mogelijkheden van zonne-energie. Het regenwatersysteem combineert open afvoer met piekberging, een nieuwtje voor Luxemburg. De wijk Kennedy Süd ligt aan een oude snelweg die herontwikkeld wordt tot stedelijke boulevard. De inrichting en bouw van de 16 hectare grote wijk, ingericht voor zo’n tweeduizend bewoners, zal vanaf 2018 een jaar of twintig in beslag nemen.

Ter verbetering van de kwaliteit van de openbare ruimte wordt de Europese wijk op het plateau van Kirchberg verbonden met de omliggende buurten, waar vooral kantoren te vinden zijn. Alle groenzones en natuurgebieden in het nabijgelegen dal worden aan elkaar verbonden. Een bloemenpromenade vormt het centrale element. Opdrachtgever is een Luxemburgse staatsinstelling die tot taak heeft het gehele plateau van Kirchberg te ontwikkelen, onder andere voor instellingen van de Europese Unie. Bij het winnend ontwerp wierp het Rotterdamse bureau Urbis zich vooral op stedenbouw- en bouwkundige aspecten. Bosch Slabbers is specialist in landschap en buitenruimte. Kerntaak van Witteveen+Bos: duurzaamheid, water en energie.

Reageer op dit artikel