nieuws

Plan voor tijdelijk huren

bouwbreed

Corporaties willen meer ruimte voor tijdelijke huurcontracten. Dat is goed voor de woningmarkt én voor de wachtlijsten. De huurder is niet overtuigd. De VVD doet er juist een schepje bovenop.

Corporaties bepleiten flexibelere contracten voor betere doorstroming woningmarkt

Thomas van Belzen

De Amsterdamse corporatie Stadgenoot lanceerde woensdag een spraakmakend plan voor huurcontracten die na vijf jaar aflopen. Scheefwonen wordt zo voorkomen, de wachtlijsten zullen korter worden en de koopwoning zal mogelijk eerder in het vizier komen van de huurder die meer is gaan verdienen, maar toch blijft zitten. Kortom, tijdelijk mogen verhuren is goed voor de dynamiek op de woningmarkt, redeneert Stadgenoot.

Goed voor huurders? De huurders zelf denken er totaal anders over. “We zijn helemaal niet enthousiast over dit plan”, reageert Ronald Paping, directeur van de Woonbond, dé belangenbehartiger van huurders.

“Dit is net zoiets als de tijdelijke arbeidscontracten. Maar mensen hebben ook zekerheid nodig”, verwoordt Paping. “Als je uitgezet kunt worden, dan ben je als het ware een gevangen klant. En wat is er tegen scheefwonen? Bij de Vogelaarwijken zie je ook dat het goed is om gemengde wijken te hebben. En ik vraag me bovendien af of dit plan voor de doorstroming op de woningmarkt echt iets oplevert. Dat mensen moeten oprotten wordt zo te veel een doel op zich.”

De huurders overtuigen zal lastig genoeg worden. Maar de VVD staat wel achter het plan van Stadgenoot.

VVD’er Barbara Visser rekt de discussie zelfs nog iets verder op. “Laten we de gegevens van huurders elk jaar toetsen. En als ze te veel verdienen zouden ze plaats moeten maken voor anderen. Met een overgangsperiode van een maand of zes. Niet om morgen al in te voeren, maar als denkrichting. Het is heel normaal dat de overheid er is voor mensen met een kleine portemonnee, maar in deze overheidsvoorziening ontbreekt het aan een toetsmoment.”

Corporatiekoepel Aedes gelooft ook in een flexibelere huurmarkt en zegt met corporaties na te denken over varianten. Aedes is er niet op uit vaste huurcontracten op termijn af te schaffen. “Maar voor specifieke doelgroepen kan een flexibel contract de doorstroom op de woningmarkt helpen. Het vijfjarencontract van Stadgenoot voor jongeren is ook zo’n optie.”

Reageer op dit artikel