nieuws

Normen borgen kwaliteit sprinkler in woning

bouwbreed

Ontwikkelaars van woningbouwplannen kunnen zich onderscheiden met woningen die met een woningsprinklerinstallatie brandveilig zijn gemaakt. Nieuwe normen en kwaliteitsregelingen borgen de werking.

Installatie geschikt voor elke type woning uit Bouwbesluit

Dit zegt John van Lierop van de Nederlandse Organisatie voor Brandveiligheid (NOVB).

Anders dan de reguliere sprinklers in de utiliteit zijn automatische woningsprinklerinstallaties vooral bedoeld om bewoners een veilige vlucht te bieden uit een brandende woning. De tijd dat iemand veilig uit een brandende ruimte kan ontsnappen, is volgens de NOVB in twintig jaar gedaald van 17 naar 3 minuten, mede door de moderne inrichtingsmaterialen. Een sprinklerinstallatie helpt die vluchttijd te verlengen. “Dat is de hoofdtaak van een automatische woningsprinklerinstallatie”, zegt Van Lierop. “Sprinklers in de utiliteit zijn ook bedoeld om gebouwen en goederen te beschermen.”

Drinkwaterleiding

De sprinklerinstallatie kan worden geïntegreerd met de drinkwaterinstallatie. De sprinklerleiding bedient dan bijvoorbeeld het toilet.

“Zolang de stortbak na elke spoeling weer volstroomt kan de bewoner ervan uitgaan dat de sprinklers bij brand ook zullen werken”, zegt Van Lierop. Hij merkt daarbij op dat zulke leidingen in de nieuwbouw makkelijk kunnen worden meegestort, zodat ze uit het zicht blijven. “In de renovatie zul je vaker leidingen onder een verlaagd plafond in de hal of de overloop moeten leggen en wandsprinklers moeten gebruiken.”

Normering bevordert de installatie van sprinklers in de woningbouw. NEN heeft daarvoor het ontwerp gepubliceerd van NEN 2077 ‘Sprinklerinstallaties voor de woonomgeving – Ontwerp, installatie en onderhoud’.

Keurmerk

De norm geeft voor elk type woning uit het Bouwbesluit eisen op voor ontwerp, installatie en onderhoud van vaste sprinklerinstallaties.

De norm is een vertaling van de Scandinavische norm INSTA 900. Deze is gebaseerd op de normenreeks 13 van de Amerikaanse National Association of Fire Protection (NFPA). Deze organisatie heeft volgens Van Lierop uitvoerig onderzoek verricht naar brandveiligheid. De bevindingen zijn volgens hem zonder meer toe te passen in Nederland.

Intussen werken de Verenigde Woningsprinkler Installateurs (VWI) aan een keurmerkregeling. Die moet de werking van een automatische woningsprinklerinstallatie garanderen. Want, zegt Van Lierop: “Sprinklers hebben hun effectiviteit en betrouwbaarheid bewezen. Een keurmerkregeling helpt die te bewaken.”

De NOVB zet daarvoor specifieke opleidingen op voor ontwerpers, installateurs en projectleiders. De koepel werkt ook aan een ‘position paper’ om de voordelen van woningsprinklers toe te lichten.

Reageer op dit artikel