nieuws

Nederland loopt voorop bij reinigen van afvalwater

bouwbreed Premium

Nederland loopt samen met Oostenrijk en Duitsland voorop bij de behandeling van afvalwater. De drie landen voldoen bijna volledig aan de minimumnormen voor de behandeling van afvalwater zoals die in Europa gelden.

Geavanceerde technieken in grote Europese steden weinig gebruikt

Dat blijkt uit het Urban Waste Water rapport dat de Europese Unie deze week publiceerde.

De behandeling van afvalwater krijgt miljarden steun vanuit de EU. In de periode 2007-2013 investeerde de Europese Unie in totaal 14,3 miljard euro in bouwkundige werken en infrastructuur op het gebied van afvalwater. Desondanks hebben de meeste lidstaten te weinig geld voor behandeling van afvalwater.

Verder blijkt uit het rapport dat steden met meer dan 150.000 inwoners achterblijven bij het reinigen van afvalwater. Als voorbeeld noemt het rapport de 27 Europese hoofdsteden, waarvan er slechts elf geavanceerde behandelingsmethoden voor afvalwater toepassen. Ook hier scoort Nederland overigens goed. Amsterdam behoort tot de hoofdsteden die deze gespecialiseerde technieken toepast. Ook 21 andere grote steden in Nederland die werden onderzocht scoren op dit punt ruim voldoende. Het gaat om onder meer Rotterdam. Den Haag en Heerlen.

Uit het onderzoek blijkt dat ook landen die pas sinds kort lid van de Europese Unie zijn, de opvang en zuivering van afvalwater hebben verbeterd. “Deze vooruitgang is mede mogelijk gemaakt door 14,3 miljard euro aan EU-steun in de periode 2007-2013”, zo meldt de Europese Unie.

De wetgeving op dit gebied dateert uit 1991. Sindsdien zijn de lidstaten verplicht in hun agglomeraties systemen te hebben voor de opvang van stedelijk afvalwater. Ook moeten zij ervoor zorgen dat verontreinigende stoffen uit het afvalwater worden gehaald. Extra zuivering is nodig voor afvalwater dat gebruikt wordt in onder meer drinkwaterreservoirs en zwemwatergebieden.

Dit beleid pakte positief uit voor de kwaliteit van het zwemwater. Bij de invoering van de regelgeving was 60 procent van het water in zwemwatergebieden van uitstekende kwaliteit, tegenwoordig gaat het om 78 procent van het zwemwater.

Reageer op dit artikel