nieuws

Nanoglas reguleert daglicht en warmte los van elkaar

bouwbreed Premium

Onderzoekers hebben een glascomposiet ontwikkeld dat naar keuze licht en/of warmte kan tegenhouden. Als het systeem straks is uitontwikkeld, kan dit helpen bij de regulering van het binnenklimaat.

Het systeem van de Amerikaanse en Spaanse onderzoekers bestaat uit een dragend glaspaneel met een composietlaag met twee soorten nanokristallen: warmtewerend en lichtwerend. Deze functionaliteiten zijn los van elkaar, traploos instelbaar met een elektrische stroom. De gebruiker kan dus exact kiezen hoeveel daglicht en hoeveel warmtestraling hij binnen laat.

Zonnewarmte bestaat uit infraroodstraling. Deze wordt tegengehouden door nanokristallen van indiumtinoxide (ITO). Deze kristallen zijn gevat in een drager op basis van niobium oxide (NbO) dat het licht reguleert. Het geheel ligt op een geleidend glassubstraat. De zo ontstane elektrode ligt in een oplossing, met Li-folie als tegenelektrode. De onderzoekers werken nu aan een prototype waarin de oplossing wordt vervangen door een vaste stof. Dit is een vereiste om het product in de praktijk te kunnen toepassen.

Reageer op dit artikel