nieuws

Meer orders voor Fugro vlak voor strategiewissel

bouwbreed

Fugro is de tweede helft van het jaar gestart met een orderportefeuille van 1227 miljoen euro van werkzaamheden die tot eind dit jaar moeten worden uitgevoerd. Een jaar geleden had de bodemonderzoeker een korte werkvoorraad van 974 miljoen euro.

Onder leiding van bestuursvoorzitter Paul van Riel koerst Fugro dit jaar af op een omzet van 2,6 miljard euro uit de voort te zetten activiteiten. Het bedrag betekent een stijging van 200 miljoen euro ten opzichte van de in 2012 geleverde prestatie.

Gerekend wordt op een winst die op het niveau ligt van vorig jaar, zo’n 230 miljoen euro. De effecten van de verkoop per 31 januari van de divisie Geoscience aan het Franse bureau CGG Veritas blijven in de cijfers buiten beschouwing.

Het ingenieursbureau boekte in de eerste helft van het jaar een bruto winst (ebitda) van 225,5 miljoen op een omzet van 1181 miljoen euro. Het aantal medewerkers van Fugro nam per 30 juni met 606 personen toe tot 12.531.

Volgens Van Riel is zijn bureau goed op weg om te komen tot aanscherping van de strategie. In de loop van het derde kwartaal wil de topman meer duidelijkheid geven. “Diverse mogelijkheden voor een verbeterde opstelling en groei zijn in kaart gebracht. Daarbij horen geografische expansie in de opkomende markten en de ontwikkeling van technologieën en processen.”

De divisie geotechniek zag in de eerste helft van het jaar zijn omzet met 5 procent dalen tot 335 miljoen euro. Van het bedrag werd 130 miljoen op zee verdiend. Fugro heeft aan de wal te maken met een traag herstel van de inframarkt. Tegenslag aan zeezijde is de vertraging in de realisatie van enkele grote windparken.

Goede zaken

De divisie onderzoek slaagde erin de omzet met 11 procent op te voeren tot 442 miljoen euro. In landen waar nieuwe olievelden in gebruik worden genomen (van Noorwegen, Saoedi-Arabië en Mexico tot China en in de Kaspische Zee) doet Fugro goede zaken. De voort te zetten activiteiten van Geoscience leverden in de eerste zes maanden van het jaar 102 miljoen euro op.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels