nieuws

Imtech-top wil het werkkapitaal verhogen

bouwbreed Premium

De grootschalige reorganisaties en afboekingen van de laatste maanden zijn “pas het begin” van de noodzakelijke veranderingen bij Imtech, stelt bestuursvoorzitter Gerard van de Aast. De komende tijd ligt de focus van de concerndirectie op het terugdringen van het werkkapitaal en het verhogen van de marges.

D e halfjaarcijfers van Imtech bevatten volgens de topman “gelukkig weinig nieuws”. Het nettoverlies van 230,5 miljoen euro was “niet slechter dan verwacht”. “Dat is op dit moment as good as it gets.”

Imtech boekte in het eerste halfjaar 2,48 miljard euro omzet, 2 procent minder dan een jaar eerder. Onder de streep resteert een nettoverlies van 230,5 miljoen euro. Dit is onder meer te wijten aan afboekingen en kosten voor herstructurering. Het bedrijf haalde in de eerste zes maanden van het jaar voor 2,5 miljard euro aan orders binnen. Een “tevredenstellend” resultaat, volgens Van de Aast. Volgens de bestuursvoorzitter toonden klanten vertrouwen in Imtech, ondanks de onrust die ontstond door fraude bij projecten in Duitsland en Polen.

Het afgelopen half jaar heeft de technisch dienstverlener uit Gouda ingrijpend gereorganiseerd. De ingreep, waarbij circa 1300 banen geschrapt worden, ligt op schema. Tegelijkertijd is de bezem door het management gehaald. Veertien van de “top 25-managers” zijn inmiddels vervangen. Gisteren werd bovendien bekend dat voormalig bestuurders René van der Bruggen en Boudewijn Gerner hun bonussen over de jaren 2010 en 2011 terugbetalen. Het gaat in totaal om 2,2 miljoen euro. Dit bedrag wordt gereserveerd voor eventuele claims.

De focus van de Imtech-top ligt op het terugdringen van het werkkapitaal, het verhogen van de marges en het verlagen van de schuld. Verdere reorganisaties worden daarbij niet uitgesloten. Een aanvullende maatregel als de verkoop van bedrijfsonderdelen is op dit moment echter “fundamenteel niet aan de orde”, benadrukt Van de Aast. Imtech zelf gaat voorlopig ook niet op overnamepad. De technisch dienstverlener geeft geen verwachtingen voor heel 2013.

Reageer op dit artikel