nieuws

Haskoning krimpt met 400 banen

bouwbreed Premium

Royal Haskoning DHV schrapt in de loop van dit jaar 350 tot 400 arbeidsplaatsen. De afslanking is een reactie op de krimpende markten.

0,6 miljoen verlies in eerste halfjaar

Haskoning DHV sloot de eerste zes maanden van het jaa r af met een verlies van 0,6 miljoen euro. Het negatieve resultaat wordt vooral veroorzaakt door de kleine 3 miljoen euro die het bureau wegschrijft onder de naam fusiekosten. In de eerste helft van 2012 bedroeg het nettoresultaat nog 7,2 miljoen euro. Het operationele resultaat halveerde ten opzichte van begin vorig jaar tot 6,2 miljoen euro.

De ingenieurs van Haskoning DHV haalden in de eerste zes maanden van het jaar een omzet van 308 miljoen euro uit de markt. De oogst was 10 procent kleiner dan in de eerste helft van 2012. Bestuursvoorzitter Bertrand van Ee ziet de oorzaak van de omzetdaling zowel in het economische klimaat in Europa als het negatieve effect van de wisselkoersen. Door overcapaciteit zakte de operationele marge in Europa naar slechts 1,9 procent. Begin vorig jaar werd nog 3,3 procent gehaald. Vooral het werk vanuit de hoek van de overheid valt tegen.

Daarentegen presteert het bureau in de segmenten industrie, mijnbouw en energie uitstekend. Ook vraagstukken die een oplossing vergen voor infraproblemen leveren veel orders op.

Lichtpunt

De terugdringing van de overcapaciteit laat zich vooral voelen in Nederland (waar enkele honderden arbeidsplaatsen vervallen), Groot-Brittannië en Polen.

Een lichtpunt is dat de prestaties van Haskoning DHV een stijgende tendens laten zien. Het eerste halfjaar van het 7000 medewerkers tellende bureau was beter dan juli – december 2012, de resultaten in het tweede kwartaal lagen boven het peil in de eerste drie maanden van het jaar.

Haskoning DHV – actief in 35 landen – heeft hoge verwachtingen van de markten buiten Europa. Opdrachten stromen binnen uit zowel Azië en Zuid-Amerika als Afrika.

Reageer op dit artikel