nieuws

Grontmij werkt sterk aan herstel

bouwbreed Premium

Grontmij heeft in het tweede kwartaal 2013 op de operationele activiteiten een verlies geleden van 2 miljoen euro. Vorig jaar schoot het ingenieursbureau in dezelfde periode 13,4 miljoen in het rood.

Operationeel verlies nog 2 miljoen euro

Bestuursvoorzitter Michael Jaski is dik tevreden over de gemaakte vorderingen. Een belangrijke stap voorwaarts is volgens hem de verkoop van het Franse meet- en testbedrijf, afgelopen jaren de bron van veel ellende. De 13,4 miljoen verlies in het tweede kwartaal vorig jaar werd vooral veroorzaakt door incidentele kosten die nodig waren om schoon schip te maken.

“Grontmij verwacht een duidelijke vermindering van de netto schuld tegen het einde van het jaar”, zegt Jaski. “Als we kijken naar ons huidige presteren, valt te zien dat we een goed kwartaal hadden in Denemarken, Zweden en Groot-Brittannië. In al onze thuislanden boeken we vooruitgang met de noodzakelijke voorbereidingen om onze operationele specialismen naar een hoger niveau te tillen, met onze strategie Terug op de Rails als handboek voor ons bedrijf.”

Grontmij realiseerde in het tweede kwartaal een omzet van 199,7 miljoen euro. De opbrengst ligt 2,3 miljoen onder het peil van vorig voorjaar. Het volume aan eigen werk bedroeg 163,8 miljoen euro, precies evenveel als een jaar eerder. Als de bijzondere uitgaven buiten beschouwing blijven, heeft Grontmij in het tweede kwartaal bruto (ebita) zijn winst verdubbeld tot 5,1 miljoen euro. De schuld ligt net als een jaar geleden net onder 150 miljoen euro.

Volgens Jaski heeft zijn ingenieursbureau op jaarbasis een kostenreductie bereikt van 22 miljoen euro. “We zullen ons grondwerk voor het vitale programma om structurele veranderingen teweeg te brengen in de tweede helft van het jaar, voortzetten. Gelijktijdig verlopen onze initiatieven om kosten te besparen volgens plan. Op onze tocht naar volledig financieel herstel zijn we blij met de tot dusverre genomen stappen. Grontmij beweegt zich in de juiste richting.”

Reageer op dit artikel