nieuws

Geluidwerend bamboe 
langs de snelweg

bouwbreed Premium

In de categorie lichte en ecologische geluidsschermen is er nu een modulair scherm met bamboe op de markt.

D ennis Groenewegen en David Fresco zijn de eigenaren van Kokosystems, leverancier van tuin- en geluidsschermen. “Schermen langs snelwegen zijn vaak van relatief zwaar beton, dat een stevige fundering vraagt. Of van hardhout, of een houtsoort die met milieuonvriendelijke middelen is geïmpregneerd”, schrijven ze in hun octrooiaanvrage voor een ‘geluidwerend paneel’. Zelf leveren ze al jaren lichte schermen, bijvoorbeeld de ‘Kokowall’ met verticale buizen van gerecycled kunststof omwikkeld met kokosvezels. In diverse uitvoeringen leverbaar, lopend van eenvoudige tuinafscheidingen en geluidwerende tuinschermen tot professionele geluidsschermen voor plaatsing langs een spoor- of autoweg. Als aanvulling op hun bestaande assortiment bedachten ze een geluidwerend bamboescherm dat – niet verwonderlijk – de naam ‘BambooWall’ kreeg.

Ze bouwen het nieuwe geluidsscherm in hun eigen productielocatie op rond een geluidwerende plaat staal met een dikte van 1 millimeter. In de standaarduitvoering is deze plaat ter weerszijden bedekt met verticaal lopende bamboestengels. Het geheel is klemmend opgenomen in een rechthoekig frame van vier gegalvaniseerd stalen U-profielen die met slotbouten zijn gekoppeld. In deze uitvoering is de dikte ongeveer 5 centimeter en ligt de isolatiewaarde op 25 decibel. De panelen zijn maximaal 125 centimeter hoog bij een lengte van 246 centimeter voor partculieren en 396 centimeter voor de professionele markt, maar zijn ook leverbaar in andere lengtes. Ze zijn trouwens ook makkelijk in te korten. Ze worden geplaatst tussen verticale, verzinkt stalen H-profielen en zijn voor een professioneel geluidsscherm tot minstens 7 meter hoog te stapelen. De U- en H-profielen zijn ook gepoedercoat leverbaar.

De standaarduitvoering kan iets saaier door aan een van de zijvlakken de bamboe te vervangen door een laag minerale wol, afgedekt met een net van polypropeen en met verzinkt staalgaas tegen het uitbuigen van de plaat. In plaats van deze light-versie kan het standaarscherm juist worden uitgebreid met minerale wol tussen de plaat en de bamboelagen, waardoor het totaal ongeveer 10 centimeter dik wordt. “De isolerende werking is dan gelijk aan onze Kokowall, ongeveer 30 decibel”, aldus Groenewegen. De ba mboeschermen zijn per vierkante meter niet duurder dan die met kokos, maar ze lopen nog niet even hard. “Het is een nieuw product waarmee we al wel wat particuliere projecten hebben gedaan en een afscheiding bij een Belgische vestiging van MacDonalds, maar nog geen grote projecten langs wegen. Onze kokos bevattende geluidsschermen zijn al sinds 2000 op de markt en er staat al ongeveer 27 kilometer aan schermen langs wegen in binnen- en buitenland. Zelf hebben we geen voorkeur voor kokos of bamboe, maar we denken dat de vraag naar bamboe vanzelf zal groeien, ook zonder sp eciaal reclame te maken.”

octrooinummer: NL2007822

houder: Kokosystems, Poeldijk

uitvinders: N. (Dennis) Groenewegen, D. Fresco

Reageer op dit artikel