nieuws

Corporatieverkoop in hoge versnelling

bouwbreed

Veel corporaties zetten steeds meer bestaande woningen te koop om aan geld te komen. Institutionele beleggers hebben belangstelling voor de vrije sectorhuurwoningen.

< Vervolg van pagina 1

BrabantWonen zet 10 procent van zijn woningbezit in de verkoop. Met de opbrengsten van de verkoop wil de Bossche corporatie extra nieuwbouwwoningen financieren.

De Rotterdamse corporatie Havensteder wil de komende vijf tot tien jaar vier- à vijfduizend woningen verkopen. Dat is ook 10 procent van het bezit.

Het zijn enkele voorbeelden van corporaties die het geld hard nodig hebben. Ze zijn tekenend voor de rest van de bijna vierhonderd corporaties; het verkopen van corporatiebezit is in een hogere versnelling gekomen. De verhuurdersheffing is als een bom ingeslagen, de kraters moeten gevuld worden.

Havensteder gaat de verkoopopbrengsten in eerste instantie gebruiken om leningen af te lossen, zegt financieel directeur Rinus Kroon. Als er geld over is, kan het ingezet worden voor onderhoud en nieuwbouw.

Vestia-heffing

De Rotterdamse corporatie gaat ongeveer 25 tot 30 miljoen euro per jaar betalen aan de verhuurdersheffing, schat Kroon. Omdat er ook nog eens een Vestia-heffing bestaat, worden de lasten voor Havensteder te groot. De corporatie heeft daarom tot Prinsjesdag een investeringsstop ingelast voor nieuwe bouwprojecten. Op die datum moet helder worden op welke manier de verhuurdersheffing de corporaties gaat treffen, en wat het toekomstige huurpotentieel is. Houdt de heffing bijvoorbeeld rekening met investerende corporaties?

De investeringsstop bij Havensteder treft ruim honderd projecten voor vijfduizend woningen (nieuwbouw en renovatie en verbetering) voor de komende tien jaar. Als het huurpotentieel na Prinsjesdag tegenvalt, zal volgens Kroon een deel definitief geschrapt worden.

Los van het politieke besluit leveren de Rotterdammers dit jaar driehonderd nieuwbouwwoningen op (koop en huur). In 2014 worden dat er ongeveer honderd.

De verkoop van de vier- tot vijfduizend bestaande woningen staat ook los van ‘Den Haag’. Hoe de woningen verkocht worden? Aan alle kanalen wordt gedacht, aldus Kroon. Uitponden,verkoop aan beleggers of wegzetten in een woningfonds.

Optie

Het gemengde woningfonds dat nu in de maak is bij de Actieagenda Bouw, is volgens de financieel directeur een optie voor woningen boven de huurtoeslag. Corporaties en institutionele beleggers zijn in dat fonds gezamenlijk eigenaar van de woningen. Maar het gemengde fonds is niet per se de eerste optie. Kroon: “Als er morgen een belegger komt die vijfduizend woningen wil hebben, zullen we daar misschien wel voor kiezen.”

Reageer op dit artikel