nieuws

Conceptbouwer heeft nu een voorsprong

bouwbreed

Ontwikkelende woningbouwers die hun nieuwbouwverkopen het laatste halfjaar zagen stijgen, danken dat voor een deel aan hun concepten.

< Vervolg van pagina 1

Die ontwikkeling is waar te nemen op de woningmarkt. Bouwers die hun woningverkopen de laatste maanden zagen aantrekken, beschikken allemaal over een eigen woningbouwconcept. “Een gouden crisisproduct”, meent directeur Peter Maalman van HSB Bouw uit Volendam, dat in het tweede kwartaal een sterke opleving van de woningverkopen meemaakte.

Ook bij Van Wanrooij zitten de woningverkopen aan particulieren in 2013 in de lift. De Brabanders danken dat aan hun woningconcept Optio, dat zij voor twee derde van de woningbouwprojecten gebruiken. De verkopen stegen volgens directeur John van Wanrooij in het eerste half jaar met 15 à 20 procent. Het vermarkten van de woningen via internet droeg volgens hem tevens bij aan de hogere afzet.

Vorm Bouw heeft acht typen basiswoningen met de keuze uit twee architectuurstijlen. “Die woningen zijn uitge-engineerd tot de laatste schroef. Daardoor heb je geen bouwfouten, en geen fulltime uitvoerder nodig. De woningen worden natuurlijk ook goedkoper”, zegt Ad van de Graaf, directeur verkoop bij Vorm Bouw. Niet alleen voor de consument, ook voor het bouwbedrijf. Daardoor blijft er onder de streep voldoende over. Wat de rendementen precies zijn wil Van de Graaf niet zeggen. Maar een deel ervan ontstaat ook doordat Vorm Bouw slimmer en efficiënter is gaan werken, en met een kleiner personeelsbestand.

Verdienste

Op dit moment heeft Vorm Bouw zo’n twintig woningbouwprojecten lopen. Maximaal veertig woningen per project. “Dan verkoop je sneller 70 procent, en kun je sneller gaan bouwen. Snel beginnen met bouwen trekt ook weer nieuwe klanten aan, zodat de laatste 30 procent voor oplevering wordt verkocht.” Vorm Bouw begint eind september met twee projecten waarvan zelfs al 100 procent is verkocht voor aanvang van de werkzaamheden.

Maar het is niet alleen de verdienste van bouwers dat de daling van de verkopen is gestuit. Een deel van de verkopen komt op naam van calculerende burgers die nu hun slag denken te slaan, weet Van de Graaf.

Dat de prijzen voor nieuwbouwwoningen 25 procent lager liggen dan voor de crisis, zoals NVB Bouw vorige week constateerde, herkent Van de Graaf niet. “Nee, wij zijn slechts voor een deel van de woningen in prijs gezakt, dan gaat het hooguit om 10 procent.”

Reageer op dit artikel